Парламентарната комисия по здравеопазване не прие проект на решение, с

...
Парламентарната комисия по здравеопазване не прие проект на решение, с
Коментари Харесай

Здравната комисия отхвърли отпадането на зеления сертификат и компенсациите за болници

Парламентарната комисия по опазване на здравето не одобри план на решение, с който здравният министър да бъде длъжен да издаде заповед за анулация условието за даване на зелен документ.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС сподели, че поддържа отпадането на побългарения вид на зеления документ. „ Подкрепяме европейския сертификат”, добави той. По думите му търговията със зелени документи основава заплаха за здравето на притежателите им. „ По наши данни 30% от зелените документи са фалшиви”, посочи Ангелов.

Парламентарната комисия по опазване на здравето не одобри и въвеждане на обезщетителен механизъм за цената на електрическата енергия на лечебните заведения . Членовете на комисията обсъждаха Проект на решение, импортирано от Десислава Атанасова.

Васил Пандов, шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето, сподели, че мнението на Министерство на здравеопазването е за поддръжка на механизми, които биха подкрепили лечебните заведения. Проектът на решение визира голям брой субекти, освен лечебните заведения, и в това отношение сме се въздържали да го подкрепим като цяло, добави Пандов.

Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация, моли здравната комисия да подкрепи с задоволително добра отплата разноските на лечебните заведения за електрическа енергия. „ При изчезнали условия да увеличим приходите, би трябвало да понижим разноските, а всеки разход сега ще докара до утежняване на качеството. Искаме всеки разход над 150 лева за мегаватчас да бъде обезщетен от държавата”, сподели Спиридонова. По думите ѝ сега лечебните заведения заплащат до 500 лева за мегаватчас.

Според Костадин Ангелов е могло с проектобюджета, с решение на министъра на опазването на здравето, в държавния бюджет да се провиснал спомагателни средства, с цел да бъдат обезщетени лечебните заведения.

„ Министърът на опазването на здравето може да свика надзора на Касата, да се промени методиката, и на лечебните заведения да се изплатят средствата на 100 % за декември. Правителството може да разпредели в изискванията на рецесия спомагателен финансов запас, и това е правено, и няма глоба на ЕК”, счита Ангелов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР