Парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта депутатите

...
Парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта депутатите
Коментари Харесай

Предлагат жестоки наказания за разпространението на клипове с насилие срещу деца в интернет

Парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта депутатите разисква казуса със зачестилите случаи на принуждение под всякаква форма от и над деца и проявление на фрагменти от такива в обществените мрежи, съобщи кореспондент на Novini.bg.

" Случаите на свирепост измежду деца зачестиха обезпокоително. Тук приказваме и за насилието, което се популяризира в интернет. В редица страни законодателят е решил този проблем. Затова през днешния ден би трябвало да излезем с ясни и съответни решения, съобщи ръководителят на комисията Иван Ченчев от „ Българска социалистическа партия за България “.

Директорът на столичното 51 СУ „ Елисавета Багряна “ Асен Александров предложи редица ограничения, с които да се лимитират фрагментите на принуждение в интернет. Сред тях са да се смъкват фрагментите с принуждение от обществените мрежи, а отговорните да носят наказателна отговорност и санкции в размер от 5 000 до 10 000 лв., в случай че са малолетни, глобите да са за родителите.

Отбелязва се, че все по-често децата, проявяващи принуждение, изпитват нужда да покажат действието си на колкото се може повече хора.

Елеонора Лилова, която е ръководител на Държавната организация за протекция на детето уточни, че тематиката е от първостепенно значение. Не бива да оставяме децата да си мислят, че насилието е значимо в нашия живот. През 2021 година инспекциите, които извършихме бяха в тази посока. Установихме, че има потребност от съгласуваност и възстановяване на работата на локално равнище. Увеличават се случите на принуждение спрямо предходната година с 116, общо за 2021 година случаите на принуждение са 499.

Георги Апостолов от Центъра за безвреден интернет съобщи, че ние имаме принадлежности за предварителна защита на насилието, които не употребяваме. Според него Съвет за електронни медии би трябвало да дава отговор за наличието на световните платформи за шерване.

„ Миналата година сме изпратили над 15 000 сигнала, от които са разследвани 8. Към ГДБОП – над 1500. Често от децата качват наличие в нецензурен уеб сайтове. Трябва незабавно да се преработи директивата за сходно нездравословно наличие, незабавно би трябвало да се преразгледат критериите за видеосъдържание. Съвет за електронни медии не си прави работата. Правно наказване за тези, които споделят и качват клипове с експанзия сред деца. Най-големите разпространители на наличие с принуждение са учителите. Те всеобщо популяризират нездравословно наличие, тъй като нямат компютърна просветеност. Трябва да се борим с корена, а не да вкарваме нови ограничения, с които да криминализираме нещо, което не е прилагано. Ние не си вършим работата по предварителна защита “, акцентира Апостолов.

Владимир Димитров от отдел „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП уточни, че за тях фокуса е криминализираното наличие – кой прави закононарушения против деца. „ Дори в този миг, в който приказваме, се правят закононарушения против деца в интернет. Кибертормозът не е криминализиран, а е доста сериозен. 5 служители на реда единствено се занимават с следствието на нецензурен материали против деца. Когато става въпрос за кибертормоз против деца, проблемите стартират в фамилията. Редовно обясняваме и молим към родителите да се осведомят какво прави детето им в интернет.

По думите му най-често помощ при тях търсят деца, станали жертва на педофил.

Според Димитров казусът ще се задълбочава. Често такива закононарушения се случват в затворените групи.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР