Парламентарната Комисия по туризъм не прие Националната стратегия за развитие

...
Парламентарната Комисия по туризъм не прие Националната стратегия за развитие
Коментари Харесай

Парламентарната Комисия по туризъм не прие националната стратегия за развитие на физическата активност

Парламентарната Комисия по туризъм не одобри Националната тактика за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност (2023-2024), внесенa от Министерския съвет на 6 февруари.

Красен Кралев - ПГ на ГЕРБ-СДС, изрази изненада, че в комисията се преглежда тактика, в която липсва частта за спортно-туристическата активност.

„ Тя е упомената три пъти, няма дума за това коя е националната организация за спортно-туристическа активност, за положението на Българския туристически съюз (БТС) и на базите на организацията, добави депутатът. Кралев обаче уточни, че като цяло екипът, подготвил тактиката, е „ създал сериозен документ ".

Георги Драганов, консултант на министъра на младежта и спорта, който взе участие в представянето на тактиката, уточни, че този документ дава насоката, а детайлното разписване на ограниченията за реализиране на спортно-туристическата активност се показват в национални стратегии.

Заместник-министърът на младежта и спорта Даниела Дашева заяви, че БТС като национална организация за спортно-туристическа активност е кандидатствала за финансиране по Програмата за развиване на спорта за всички и за тази година, по думите й, е финансирана с значителен размер. Заложените прояви в плана на БТС  са 12 в границите на държавния състезателен календар, като се чака към 5000 жители да се включат, добави заместник-министърът. Тя уточни, че на туристическите сдружения към БТС също е дадена опция да аплайват по новата програма  " Спортът като метод на живот ", само че добави, че единствено две от общо 135 сдружения са кандидатствали.

В документа е включена и Националната тактика за предварителна защита на използването на допинг в спорта и той има седем стратегически цели, като задачата, обвързвана със спортно-туристическата активност, е цел номер едно, сподели заместник-министър. Тя планува основаване на условия за поощряване към физическа интензивност, упражняване на спорт и спортно-туристически действия на хората от всички обществени и възрастови групи от популацията за възстановяване на здравословното положение, качеството на живот, социализация или личностно развиване. Спортно-туристическата активност намира отзив и във втората цел на тактиката, която е обвързвана с подобряването на физическата интензивност, здравословното положение и развиването на спортния гений на деца, възпитаници и студенти посредством обезпечаване на благоприятни условия за еднакъв достъп до качествена спортна база, квалифицирани експерти, спортуване и изява, сподели още заместник-министърът.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР