Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие на

...
Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие на
Коментари Харесай

Окончателно: Трудовите книжки остават в историята

Парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика одобри на второ четене промени в Кодекса на труда, с коитоотпадатрудовата брошура,предаде Българска телеграфна агенция.

Вместо нея ще бъде основан обединен електронен трудов запис. Проектът е на някогашния министър на електронното управлениеБожидар Божанови депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

" Бих споделил, че приехме революционни промени ", съобщи заместник-председателят на комисията Искрен Арабаджиев. Той се надява измененията да бъдат дефинитивно признати и в пленарна зала до края на септември.

Законопроектътпредвижда да се сътвори електронен указател на заетостта, поддържан от Националната организация за приходите (НАП), в който да се вписват всички данни от трудовата брошура.Така чиновниците ще иматпълен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси посредством системи за ръководство на човешките запаси, като автоматизирано изпращат данни към регистъра.

Искрен Арабаджиев посочи, че процесът за прекосяването към електронен вид на трудовата брошура ще отнеме време. 2026 година е крайният период, в който би трябвало да завърши процесът и поетапно да стартират новите записи да се вкарват в системата.

Данните ще бъдат подавани автоматизирано към регистъра на заетостта, без да се вкарват нови условия за оповестяване на правни отношения. Законопроектът дава и спомагателна отбрана на чиновниците, защото ще ограничи достъпа на работодателите до трудовите хонорари при предишни работодатели.

В преходния интервал, след построяването на регистъра, се планува работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на чиновниците си до Национална агенция за приходите, която да провежда въвеждането им в структуриран тип. Предвид дългия период, това е минимална административна тежест върху работодателите, като също така взема решение казуса с достоверността и отговорността за коректността на данните.

Първоначално регистърът на заетостта се попълня на база на наличните данни в базите данни на Национален осигурителен институт. В този интервал работодателите вписват данните в регистъра, а не в трудовата брошура.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР