Парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри на първо

...
Парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри на първо
Коментари Харесай

Социалната комисия одобри законодателството за хората с увреждания


Парламентарната комисия по труда и обществената политика утвърди на първо четене законопроектите за хората с увреждания и за персоналната помощ. Законодателните оферти бяха подкрепени от всички народни представители - 21 бяха гласовете "за ".

На съвещанието на комисията участваха представители на всички заинтригувани групи - хора с увреждания, майки на деца с увреждания, синдикати, работодатели.

Повечето депутати се сплотиха към тезата, че законите не са съвършени и сред първо и второ четене би трябвало да бъдат направени оферти за подобряването на текстовете, само че значимото е, че те залагат промяната на системата.

Социалният министър Бисер Петков показа Закона за хората с увреждания. Той уточни, че за застраховане на правата на хората с увреждания по закона за идната година ще има общо 486 милиона и 900 хиляди.

Омбудсманът Мая Манолова означи, че след дълги часове работа, резултатът е най-хубавият вероятен план, само че хората чакат и промени в здравната експертиза, с цел да се случат заложените в Закона за хората с увреждания промени. По отношение на квотите, Манолова сподели, представена от Българска телеграфна агенция, че това е предложение на МТСП, само че тя стои твърдо зад него, тъй като е стъпка за обезпечаване на заслужен живот.

По думите й изпълняването на квотите ще покаже кои са обществено ангажираните работодатели. Работодателите плачат за служащи, това е запас, който занапред може да бъде употребен и да е плюс за Брутният вътрешен продукт и за стопанската система, добави Манолова. Тя заключи, че в случай че бъдат признати законите от Народно събрание, промяната в политиките стартира действително от 1 януари.

За закона за персоналната помощ Манолова разяснява, че това е идеята на седем национални митинга на майките на деца с увреждания. По думите й законът дава предвидимост, резистентност за асистентската услуга.

В законопроекта, обсъждан на първо четене, няма предели във връзка с персоналната помощ, само че в проекта на деяние, подписан от финансовия и от обществения министър, е заложено обсегът на хората да се редуцира за 2019 година на база ТЕЛК - за хората с над 90 на 100 с непозната помощ и децата над 50 на 100 с непозната помощ, както и децата над 90 на 100 без непозната помощ; а часовете - до 168 часа. Така финансово се смята, че ще може да се обезпечи персонална помощ за 2019 година за тези хора, които са 86 000 души.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия означи, че позитивното в Закона за хората с увреждания е смяната на финансовата поддръжка, която отсега нататък ще се дава по отношение на линия на беднотия, вместо ГМД. Той уточни, че е неразбираемо за какво от 1 януари 2021 година би трябвало да се основава нова държавна организация към Министерски съвет за хората с увреждания, в случай, че към този момент има построена, която може да се развива.

Светлана Ангелова пък съобщи, че ГЕРБ поддържа закона за хората с увреждания освен, тъй като това е план на закон на Министерски съвет, а депутатите ще гласоподават "за ", тъй като в него огромна част от настояванията на протестиращите майки са отразени. По думите на Ангелова значима е и поддръжката на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Опитите за внушения, че държавното управление не желае подобен закон, се оказаха неоснователни, добави националният представител.

Калин Поповски, съобщи, че групата на Обединени патриоти приветства влизането на тези два закона в пакет, само че счита, че по-удачно е Законът за персоналната помощ да се гледа със Закона за обществените услуги. Той счита, че би трябвало да се намерения за повече експерти по трудова медицина и професионални заболявания, за е съответна самостоятелната оценка, която ще се прави отсега нататък.

Хасан Адемов също счита, че законопроектът е стъпка в вярната посока в превъзмогването на компликациите, които пречат на хората с увреждания да се интегрират в обществото.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР