Парламентарната комисия по ревизията вика на изслушване утре шефовете на

...
Парламентарната комисия по ревизията вика на изслушване утре шефовете на
Коментари Харесай

Ще разпитват ли утре шефовете на Булгартансгаз, Автомагистрали, АПИ и министри за управлението им?

Парламентарната комисия по проверката вика на чуване на следващия ден шефовете на, Автомагистрали и АПИ, дружно с отрасловите им министри надлежно от 16 и от 17 часа. Дали и по кое време ще се явят пред комисията, обаче още не може да се предвижда, защото се учертава на следващия ден под напрежение пленарен ден, който може да бъде продължен. В подобен случай, чуванията би трябвало да стартират 15 минути след приключването на работата на депутатите в пленарна зала.
Ако се стигне до чуване, извиканите шефовете на държавни мастодонти и техните отраслови министри в оставка ще би трябвало да рапортуват пред по кое време и по какъв метод считат да изпълнят задължението, което имат да отговорят на въпросите на комисията и второ – ще дават отговор на въпроси всъщност от наличната обществена информация за активността на сдруженията и парламентарни питания.
До решението се стигна след а за петъчната аудиенция на Мая Манолова и сътрудници в газовото сдружението.
 Скандал на комисията по проверка: Мая Манолова и ГЕРБ в конфликт поради Булгартрансгаз Скандал на комисията по проверка: Мая Манолова и ГЕРБ в конфликт поради " Булгартрансгаз "
" На какво съображение от разпоредбите, препоръчани от вас, в качеството си на ръководител ли нахлухте в държавно дружество? Такова решение...
Дани Каназирева от ГЕРБ укори ръководителя на комисията Мая Манолова, че е злоупотребила с поста си, отивайки в сдружението. " В петък целият този цирк беше избирателен ", акцентира тя и укори Манолова, че комисията по проверката й е нужна с цел да мине 4-процентовата преграда на идните изключителни избори.
Неграмотно сте си задала въпроса, щом са ви споделили, че би трябвало да ви изпратят 800 000 страници – имаме неорганизираност и некомпетнетост и резултатът ще е нулев, предизвести Тома Биков от ГЕРБ.
На собствен ред Манолова отвърна, че разходването на 3 милиарда лв. на българските данъкоплатци не е предизборна тематика и уточни смущаващи данни за ръководството на газовото сдружение. 
" От истеричния метод, по който бранят Булгартрансгаз и шиканирането на активността на комисията разбираме какъв брой сме били прави ", съобщи тя и добави, че изпълнявайки рекомендацията на министъра и заравяйки се на уеб страницата на сдружението са разкрили доста притеснителни неща. като образец Манолова уточни анекса от септември мин. година, с който са предоговорили главния контракт и са ощетили фиска с 280 милиона лв.. " Там са показани договорите с подизпълнителите, а изпълнителят е заявил, че няма да употребява подизпълнители, само че е употребил 8 такава, три от които са част от съперниците му в публичната поръчка ", акцентира тя. " И това са извънредно и единствено непознати компании ", добави Манолова. " Закон за обществените поръчки е тежко нарушен, процедурата е тежко нарушена ", безапелационна е тя.
Председателят на комисията изясни, че петъчната аудиенция била по покана на изпълнителния шеф на сдружението за уточняване на метода, по който ще показват желаната информация и напомни, че нормативната уредба изисква всички институции и обществени сдружения да оказват подпомагане на народните представители.
 Държавни компании саботират работата на комисията по проверката в Народното събрание Държавни компании саботират работата на комисията по проверката в Народното събрание
Големи държавни сдружения, попаднали във фокуса на инспекциите на ръководената от Мая Манолова парламентарна комисия по проверката, отвод...
Манолова означи още, във връзка изтъкнатия в петък механически проблем на да сканира в период 800 000 стрнаници, че явно не е решен, базирайки се на днешно писмо от сдружението, в което се показва, че изискваната информация надхвърляла 1 млн. страници и че сдружението чакало позволение от принципала - енергийния министър в оставка. " Чакаме МЕ да позволи на изпълнителния шеф на Булгартрансгаз да извърши закона. страната сега не знам каква е премиерска ли, диктаторска или каква република ", разяснява Манолова. 
Председателят на комисията осведоми още, че и Монтажи ЕАД не се ангажират по кое време ще дадат, а от Директива за птиците за " Управление и стопанисване на язовирите " към този момент са изпратили на комисията информация на електронен притежател, с която дават отговор на част от поставените въпроси. Малко преди днешното съвещание бил получен отговор и от финансовото министерство с два листа информация по заложените въпроси, в това число постановленията на държавното управление за последните 4 години за консумиране на обществени средства.
Постъпили са 46 сигнала за корупционни практики, заяви още Манолова и съобщи, че всички ще бъдат изпратени на способените органи в края на работата на краткотрайната комисия по проверката.
Към листата на проверяваните обекти да бъдат включени АЕЦ Белене и НЕК ЕАД предложи по време на съвещанието Борислав сандов от " Демократична България ", а от " ИТН " осведомиха за сигнал за корупция в Еелектроенергийния систематичен оператор ЕСО и предложиха управлението му също да бъде извикано на чуване. " Сигналите ще изпратим всички, и този за ЕСО, на способените органи ", увери Манолова. 
В хода на полемиката бе препоръчано комисията за се занимае и с " Булгартабак ", също на чуванията да могат да бъдат отправяни въпроси и от проверяващи публицисти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР