Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще разгледа днес

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще разгледа днес
Коментари Харесай

ПАСЕ ще разгледа доклад за върховенството на закона в България

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ще прегледа през днешния ден отчет, отдаден на върховенството на закона. Документът е направен от комисията по правни въпроси и човешки права към Съвета на Европа, и обгръща образци с България, Румъния, Полша, Молдова и Турция.

В документа е изразена угриженост от опитите за политизиране на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на съдилищата у нас, в Полша и в Турция, и поради корупцията (в България, Молдова и Румъния). Комисията насочва рекомендации към петте обхванати от отчета страни.

В план на резолюция, която следва да бъде гласувана през днешния ден, се показва угриженост от последните събития, застрашаващи върховенството на закона и изключително независимостта на правосъдната система и правилото за разделянето на управляващите. Корупцията, която е огромно предизвикателство за върховенството на правото, остава необятно публикувана в България, Молдова и Румъния, се показва в текста.

В отправените към българските управляващи рекомендации се съдържа апел за продължение на промяната на Висш съдебен съвет, правосъдната система и прокуратурата, както и за увеличаване на битката с корупцията. В плана на резолюция се предлага нашата страна да сътвори организация за противопоставяне на корупцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР