Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков,

...
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков,
Коментари Харесай

Росен Желязков води делегация в Рим по случай честванията за 24 май

Парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, отпътува на двудневно публично посещаване в Рим по случай честванията за 24 май.

Днес парламентаристите ще поднесат венец на бюст-паметника на Капитан Петко челник, а в сряда ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него делегация ще бъдат признати във Ватикана от папа Франциск. По време на визитата е планувана и среща на Желязков с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство Кардинал Пиетро Паролин.

На 24 май, когато страната ни празнува Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, формалната българска делегация ще се поклони пред гроба на Св. Константин - Кирил Философ в базиликата " Сан Клементе ", където ще бъде отслужена тържествена православна литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и средноевропейски митрополит Антоний.

Утре е планувана среща на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков с ръководителя на Камарата на депутатите Лоренцо Фонтана в италианския парламент.

Българската парламентарна делегация ще посети базиликата " Санта Мария Маджоре ", в която славянските книги са получили публично самопризнание от папа Адриан II и базиликата " Санта Праскеде " – в манастира на която са обитавали Св.св. Кирил и Методий по време на престоя им в Рим през 9 век. Венци и цветя ще бъдат поднесени на паметника на Иван Вазов.

На 24 май ще се организира и обичайният формален банкет в българското посолство в Рим по случай празника на духовността, съобщи БНР.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР