Парите за висше образование са по-малко в бюджета за 2024

...
Парите за висше образование са по-малко в бюджета за 2024
Коментари Харесай

Проф. Лиляна Вълчева: С 326 млн. лв. са намалели средствата за образование в последните три години

Парите за висше обучение са по-малко в бюджета за 2024 година, в случай че през 2021 година, когато стартира вторият стадий на огромните промени в системата, имахме 0,75% от Брутният вътрешен продукт, то в този момент се планува той да е 0,6%. Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime проф. Лиляна Вълчева, ръководител на профсъюз " Висше обучение и просвета ".
Бяхме доста сюрпризирани, когато получихме едно писмо, което беше подписано от партийните водачи – Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски и Йордан Цонев. Те имат някаква сделка какви промени би трябвало да настъпят в бюджета и в това писмо нямаше нито дума за висше обучение и за просвета, като се изключи 2 млн. Лева за Българска академия на науките.
По думите на проф. Лиляна Вълчева спадът в парите за обучение е с към 326 милиона лв. за последните три години. Според нея образованието и науката не се подреждат измежду главните цели на ръководещите като влизането в Шенген и еврозоната. Срещнахме схващане и угриженост по тематиката от Министерство на образованието, а в собствен отчет министър Галин Цоков ясно е описал какви са дефицитите и какъв брой средства липсват в системата, уточни още проф. Вълчева.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР