Парите ви са в депозити? Дотук добре. Значи сте изпуснали

...
Парите ви са в депозити? Дотук добре. Значи сте изпуснали
Коментари Харесай

Парите са боклук! Но как да се защитите от инфлация?

Парите ви са в депозити? Дотук добре. Значи сте изпуснали по-голямата част от срутва на интернационалните пазари и идната рецесия, подбудена от пандемията.

Но знаете ли, коя е същинската опасност в бъдеще? Това е инфлацията! Неприятното чувство да виждате, по какъв начин спестяванията ви се обезценяват и купуват в бъдеще по-малко артикули услуги, в сравнение с са купували в предишното.

" Парите са отпадък "! Всъщност, това го споделя не какъв да е, а гениалният вложител и основател на най-големия хеджфонд в света към днешна дата - Рей Далио. А кои сме ние да не имаме вяра на Далио?

Инвеститорът милиардери Рей Далио, изрази мнение, че щатските долари и може би, всяка друга валута, ще се окажат губещ залог в тази нова епоха на COVID-19. По време на сесия с въпроси и отговори на обществената платформа Reddit, създателят на хедж фонда Bridgewater Associates се обърна към свое мнение, което е направил в предишното, само че което важи с още по-голяма мощ сега, разследване на инфекциозната болест.

Пандемията разпозната за първи път в Ухан, Китай през декември сътвори безпорядък за световните стопански системи и принуди централните банки и държавни управления да разпрострат редица невиждани ограничения от фискални и парични тласъци. Тези ограничения имат за цел да оказват помощ за ограничение на тежестта на икономическия спад, който наподобява сигурно сочи към международна криза.

Още в края на януари, в изявление за CNBC, Далио направи сходно изявление: " парите са отпадък ". Тези мнения бяха обект на всеобхватно пренебрежение, защото акциите се разпаднаха, а в последните отчети показаха към спад на неговият водещ фонд - Pure Alpha II фонд - от 20% за година.

Индустриалният Dow Jones, необятният S&P 500 и софтуерният Nasdaq Composite Index са с сред 18 и 21% под върховете си от февруари.

Всъщност, Далио отбрани скептицизма си към парите, като се обърна към историята.

" Сега, както в интервала 1930-1945 година, лихвените проценти са достигнали 0%, а печатането на пари и закупуването на финансови активи не разрешава на парите и заемите да отидат там, където основателите на политики желаят, тъй че централното държавно управление заема доста и централната банка отпечатва доста пари и основава доста заеми, с цел да купи този дълг, който централното държавно управление харчи, с цел да се насочи към това, което желае да спести ", написа той.

Този щемпел на пари и държавни заеми, съгласно Далио, ще засее семената за идващата инфлация, което е значително изместване от трайно ниската инфлация, през последните две десетилетия, написа още през юли гениалният вложител.

За Далио, Федералният запас отключи на практика безгранична стратегия за изкупуване на облигации и редица нови ограничения, които да оказват помощ за облекчение на пазарния напън и понижаване на ставките на федералните фондове до диапазон от 0% и 0.25%.

Междувременно президентът Доналд Тръмп подписа закон за над 2 трилиона $ за служащи и компании, наранени от COVID-19, в закона на 27 март.

" Мисля, че парадигмата - ниска инфлация, в която се намираме, най-вероятно ще завърши, когато: а) възвръщаемостта на действителните лихви е изтласкана толкоз ниско, че вложителите, които държат дълга, няма да желаят да го задържат и ще стартират да минават към нещо, което те мисля, че е по-добре и б) по едно и също време огромната потребност от пари за финансиране на пасиви ще способства за " огромния напън ", написа той.

" В този миг няма да има задоволително пари за облекчаване на потребностите за това, тъй че ще би трябвало да има някаква композиция от огромни дефицити, които се монетизират, обезценка на валутата и огромни нараствания на налозите ", написа Далио.

Той предизвести за сериозните последствия от тази динамичност: " тези условия евентуално ще засилят споровете сред капиталистическите и социалистическите пропуски ".

Всъщност инфлацията е проблем пред депозантите и сега! Но по какъв начин да се отбраните?

Въпросът за инфлацията тежи на българите от много време насам. През миналата година да вземем за пример, инфлацията бе непрекъснато над 3%, до момента в който множеството лихви по депозитите се задържаха под 0,5%. Това значи, че множеството спестяващи в депозити са изгубили 2,5% от покупателната мощ на спестяванията си.

Ето някои активи, които в най-голяма степен са защитавали вложителите от инфлацията, въз основа на изследване на Fidelity направено за интервала 1973-та - 2012-та година.

№ 8: Злато

Най-вероятно обратно на вашите упования, въз основа на проучването златото бие инфлация единствено в 54% от времето (горе долу в половината от случаите). Ако се интересувате от обезпечаване на необятно излагане към злато в бъдеще, помислете за индексен фонд, по сходство на SPDR Gold Shares, който наблюдава цената на златните кюлчета.

Физическото злато сега е недостиг и се търгува с награда от 20, или даже повече % по отношение на спот-цената на интернационалните стокови пазари. Защо ви е да плащате тази цена?

По-долу можете да видите графиката на SPDR Gold Shares ETF CFD:
 Снимка 475321
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

№ 7: Суровини

Суровините са необятна категория, която включва зърно, благородни метали, електричество, нефт, говеждо месо, портокалов сок, природен газ и доста други.

Инвестициите в артикули са постави и се реализира обичайно с фючърси на стоковите пазари. И до момента в който това е доста мъчно за схващане от елементарните вложители, като постоянно изисква и обилни по мярка вложения, за благополучие на последните е допустимо необятно вложение в артикули посредством индексен фонд

И като се има поради, че стоките побеждават инфлацията в 66% от времето, един фонд като iShares S&P GSCI Commoded-Indexed Trust може и да си коства да бъде погледнат.

№ 6: Портфейл акции/облигации 60/40

Портфейл формиран в съразмерност 60% акции и 40% облигации, побеждава инфлацията в 69% от времето. Това е едно общоприетоо инвеститорско портфолио, което може да бъде построено без мого компликации.

№ 5: REITS

Има една особена група компании, които са обществени и насочват вложенията на акционерите си към недвижими парцели. В 69% от случаите доходността на този жанр капиталови сдружения, които по закон разпределят 90% от облагата си под формата на дял, съумяват да бият инфлацията. Ако търсете необятно излагане към този бранш, а нямате характерни знания, можете да погледнете към индексен фонд от рода на Vanguard REIT ETF.

№ 4: S&P 500

Широкият щатски показател се е потвърдил като един от най-хубавите бранители на инвеститорския капитал от инфлация. Той е побеждавал инфлацията в 70% от времето, а върху него има редица борсово търгувани показатели, като да вземем за пример SPDR S&P 500 Trust ETF.

С инвестиция в сходен жанр фонд, вие на процедура ще последвате съвета на гениалния Уорън Бъфет, който споделя "... най-хубавия метод за самостоятелните вложители е да се насочат към нискоразходен индексен фонд, основан на необятен щатски показател... ".

Ето и графика на SPDR S&P 500 Trust ETF CFD:
 Снимка 475320
Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

Но внимавайте с времето, в което ще извършите тази инвестиция!

Щатският показател S&P 500 сега е тъкмо толкоз безценен, колкото беше преди началото на спада. Защото прогнозите за облагите на щатските компании най-сетне стартират да догонват цените на акциите. В началото на продажбите на пазара, някои пазарни експерти бързо обявиха, че акциите стават евтини, в случай че се съди от бъдещото съответствие цена-печалба, което се е намалило от 19х до 13х. И това се посочваше, че е надалеч под междинното за последните 10 години от 15х.

По това време вложителите бяха предизвестени от редица пазарни наблюдаващи, че това се дължи значително на изоставането на анализаторите, които преразглеждаха към момента упованията си за облагите на фирмите към по-ниски равнища, с цел да отразят новата действителност и въздействието на икономическото блокиране от коронавирусната пандемия.

Месец по-късно анализаторите към момента са мудни в ревизирането си на прогнозите за доходи и облаги на фирмите, които напълно скоро ще излязат. Въпреки това, прогнозите са надалеч по-ниски към днешна дата.

В реалност, в случай че вземете поради единствено прогнозите, предлагани от анализатори, които са създали проверка през миналата седмица, ще откриете, че прогнозите за облагите към този момент са толкоз ниски, че вършат съотношението цена-печалба в крайник със спада на цените на акциите. И в случай че знаете по какъв начин работи аритметиката, знаете, че това значи, че бъдещото P/E към този момент е нараснало.

Джонатан Голуб от Credit Suisse означи, че с неотдавнашното непретенциозно възобновяване на цените на акциите това бъдещо съответствие P/E към този момент се е върнало при равнища от към 19x. Тоест акциите не могат да се дефинират, като по-евтини спрямо преди рецесията.

" Това е същото равнище, което имахме на 19-ти февруари, когато бяха маркирани върховете за цените на акциите ", написа Голуб във вторник.

Въпреки това, можете също да кажете, че ще имаме възобновяване на облагата с V-образна форма, когато стопанската система се върне онлайн, в този случай бихте могли още веднъж да твърдите, че цените в действителност са ниски.

Но още веднъж, може би пазарът също ни споделя, че не купува концепцията, че нещата ще се върнат към естественото толкоз бързо.

№ 3: Доходи от недвижими парцели

Доходите от недвижими парцели побеждават инфлацията в 71% от времето. Има доста индексните фондове, които ви дават експозиция към този актив. Като да вземем за пример iShares Mortgage Real Estate ETF.

№ 2: Индекс на общите облигации на Barclays

Индексът на облигациите на Barclays побеждава инфлацията 75% от времето. Така че, в случай че желаете експозиция, помислете за iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF, който наблюдава показателя.

№ 1: TIPS

Тук не би трябвало да има изненада, в края на краищата скъпите бумаги, предпазени от инфлацията (TIPS), са индексирани към инфлацията, с цел да защитят категорично вложителите. Следователно, TIPS побеждават инфлацията 80% от времето, което го прави най-хубавото от средство за отбрана от инфлация в тази категория. Ако предпочитате да употребявате ETF като своя метод за вложение, ето три разновидността, които могат да ви харесат - iShares TIPS Bond или SPDR Bloomberg Barclays TIPS ETF.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за търговия с финансови принадлежности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР