Парите са за ремонт на базите, в които се съхраняват

...
Парите са за ремонт на базите, в които се съхраняват
Коментари Харесай

Бюджетът на държавния резерв: Да имат да си харчат

Парите са за ремонт на базите, в които се съхраняват нефт и храни

[Shutterstock] Още по тематиката
Бюджетният остатък понижава до 770 млн. лева към февруари

Причината е бързият растеж на разноските поради по-високите осигуровки, пенсии и заплати
1 мар 2018
Сметната палата е отказала да завери последния доклад на Държавния запас и на три общини

Коригираните неточности в документите на ведомства, университети и общини са за 3.6 милиарда лева и порастват с 42% на годишна база
27 фев 2018
Държавният запас ще заплати 16 млн. лева за защита

Средствата са за период от три години, а условията към претендентите са високи
18 фев 2018
Царят на складовете

" Лукойл " държи съвсем всички бази за наложителния държавен запас. Това съгласно търговците на горива е действителната преграда пред конкурентния импорт, а не акцизните хранилища
13 апр 2017 - Имиджът на държавната организация е надалеч от безукорен, а Сметната палата отхвърли да завери последния й финансов доклад.

- Това повдига още веднъж въпроси за метода, по който се ръководят обществените финанси.
Много или малко са 100 милиона лв.? Ако питате държавното управление – зависи за кого са. Здравната каса да вземем за пример ще се елементарни с началника си, задето си разреши да желае пари за покриване на отговорности към европейски сътрудници. Не може по този начин да се желае актуализация на бюджета, съобщи здравния министър Кирил Ананиев.

Докато течаха тези кавги, страната тихомълком е била много по-щедра към други свои институции. Бюджетът на Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси " първо беше повишен с внушителните 108 млн. лева през януари с решение на Министерския съвет. По-малко от месец по-късно - през февруари, фрапантно се подвигна и таванът на уговорките за финансови разноски, които запасът може да поема през тази година.

Това се случва два месеца откакто е признат бюджет 2018 година, без пояснения. И повдига въпроси за метода, по който се ръководят обществените финанси. Имиджът на тъкмо тази държавна организация е надалеч от безукорен, а най-удобното при нея е, че всяка информация, обвързвана с активността й, елементарно може да мине в графата " национална сигурност ". И по този начин да остане скрита.

За поправки

Одобреният от Народното събрание бюджет на държавния запас за тази година е 40 млн. лева Толкова е бил и през предходните няколко години. С разпореждане на Министерския съвет от 19 януари обаче организацията получава спомагателни 108 млн. лева от централния бюджет. Така разполагаемите пари на запаса скачат в пъти единствено два месеца откакто е признат бюджетът на страната.

Агенцията внезапно се оказва институцията с максимален растеж на разноските на годишна база – с цели 270%. Парите са за финансови разноски – спешни, настоящи и съществени поправки на базите, в които се съхраняват зърно, горива, медицински и хранителни артикули. От запаса обясниха пред " Капитал ", че в ръководство на организацията се намират голям брой складови бази, в които постройките са строени преди 40-50 година, " без значими поправки до 2007 година ". След участието на България в Европейски Съюз е призната финансова стратегия, която не е обхващала всички обекти поради " липса на задоволително финансиране ". Размерът на остарялата стратегия е конфиденциален съгласно отговорите на запаса. Сега има призната нова капиталова стратегия за интервала 2018 - 2022 година, чийто размер е явен - 355 млн. лева с Данък добавена стойност. Тя обаче също не е обществена. Приетите 108 млн. лева са част от нея.

От държавния запас допълват, че бюджетът им е бил понижен фрапантно през 2011 година от 75 млн. лева на 45 млн. лева и на 40 млн. лева през 2014 година " По проектобюджетите за 2012 - 2018 година от ДА ДРВВЗ са били декларирани (към Министерството на финансите - б.р.) общо към 1.8 милиарда лева, а са били одобрени бюджети в общ размер за към 290 млн. лева ", оплакват се от организацията.

Оплакванията им, наподобява, са чути. С второ решение на Министерския съвет от февруари в пъти се усилва и оптималният размер на уговорките за разноски, които може да поема държавният запас през тази година – от 32 млн. лева на 190 млн. лева Това е нещо като празен чек за подписване на контракти до тази сума, чието осъществяване е за повече от една финансова година. Подобни тавани имат всички ведомства в страната. А концепцията им е да не се повтаря обстановката от 2010 година, когато бюджетът беше ревизиран на огромен недостиг поради " контракти по чекмеджетата " за над 2 милиарда лева, които първият кабинет " Борисов " внезапно откри.

От запаса обясниха, че нарастването на този таван също е обвързвано с осъществяването на капиталовата им стратегия. И че са възнамерявали да заявят 178 млн. лева таван за 2019 година и над 290 млн. лева за 2020 година

Кой наднича от договорите

Досегашната процедура на подписване на контракти от запаса обаче слага под подозрение по какъв начин ще бъдат изразходвани те. Преди няколко години стана ясно, че организацията е имала подписани рамкови контракти за ремонт на базите си с два консорциума, зад които прозират компании, до неотдавна (и по-точно до май 2016 г.) свързвани с депутата Делян Пеевски - " МКИ-Водстрой ДЗЗД " и " Енстрой ДЗЗД ". Тези рамкови съглашения са подписани в края на 2007 година, когато Пеевски е зам.-министър на бедствията и повредите, отговарящ за запаса (и към момента няма връзки с " Водстрой 98 " ). Те са завършили, потвърдиха от запаса пред " Капитал ". От писмо-покана до охранителна компания от октомври 2017 година излиза наяве, че това с " МКИ-Водстрой ДЗЗД " е изтекло едвам през предходната година.

Тези съглашения са разрешавали на организацията да заобикаля публични поръчки и състезания, когато става въпрос за ремонт на базите по упоменатата към този момент финансова стратегия. Колко пари са дадени по тях се оказва въпрос, засягащ националната сигурност. Броят на складовите бази, които са били актуализирани по време на осъществяването на финансовата стратегия – също.

По мотив тези контракти в изявление за ktbfiles през есента на 2016 година притежателят на банкрутиралата КТБ и някогашен бизнес сътрудник на Пеевски Цветан Василев съобщи: " Стойността на ремонтните действия в петролните и зърнените бази на държавния запас е повишена в пъти. Не споделям съответни цифри, с цел да не ме упрекна някой в неправилност. От времето на Емел Етем до ден сегашен Пеевски постоянно е направлявал държавния запас. "

Преди дни Сметната палата пък разгласи, че е отказала да завери финансовия доклад на държавния запас за 2016 година Причината са голям брой грешки в счетоводните записи, вследствие на които докладът не дава вярна визия за финансовото положение и имуществото на организацията.

Не помня, не знам

Министри и представители на властта, с които " Капитал " се опита да беседва по тематиката, или не бяха осведомени, или не помнеха по кое време е било взето решението за увеличение на парите на запаса. Според източници от ръководещите настояването за по-голям бюджет на организацията е импортирано от силовия вицепремиер Красимир Каракачанов. Държавният запас попада в неговия сектор, тъй че сходно искане най-малко на пръв взор не наподобява необичайно.

Засега се вижда смяна във компаниите, които ремонтират базите - през януари запасът е сключил контракт с " ГБС-Инфраструктурно строителство " за ремонт и поддръжка на стойност 20.4 млн. лева без Данък добавена стойност. Сумата не е огромна на фона на целия бюджет на организацията, тъй че занапред ще стане ясно при кой ще отидат новите милиони. Кой получава и по какъв начин

Начинът, по който се отпускат пари на запаса - малко откакто е гласуван бюджетът на страната и без глобата на Народното събрание, е неприятен сигнал и за ръководството на обществените финанси. През януари под опасност от митинги министър председателят Бойко Борисов даде обещание 100 млн. лева към бюджета на Министерство на вътрешните работи за увеличение на полицейските заплати. Още 25 млн. лева бяха дадени на Българска академия на науките. Така единствено за първите два месеца на годината са гласувани спомагателни 225 млн. лева Вероятно финансовият министър има скрити запаси, с които да ги покрие. Пренасочването на такива огромни суми в бюджета обаче приказва за това, че функционалността на Народното събрание като самостоятелна власт, която утвърждава политиките на държавното управление, при ръководството на ГЕРБ е обезсмислена. Вместо това депутатите гласоподават единствено рамката на държавните финанси, а по-късно кабинетът размества парите както си реши. Анализ на Института за пазарна стопанска система демонстрира, че през 2016 и 2017 година кабинетът е дал своя вот общо над 4 милиарда лева спомагателни разноски без глобата на Народното събрание. По-голямата част от тези суми са раздадени през последните два месеца на годината. През 2018 година разбъркването стартира още първоначално.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР