Парите, които държавите отделят за здравеопазване растат главоломно и изпреварват

...
Парите, които държавите отделят за здравеопазване растат главоломно и изпреварват
Коментари Харесай

Светът харчи за здраве колкото за отбрана и образование взети заедно

Парите, които страните отделят за опазване на здравето порастват стремглаво и изпреварват бюджета на всеки различен бранш, регистрираха международни учени по време на симпозиум за понижаване на вредата в Атина.

11,7 милиарда $ са международните разноски за здраве всеки ден, което се равнява на дневния бюджет за защита и обучение взети дружно. Причината за колосалните суми е в по-дългата дълготрайност на живота на хората и в фрапантното нарастване на хроничните заболявания, които гълтам огромна част от парите за здраве. Те пък се дължат предмимно на метода на живот на популацията – нездравословни привички, затънал метод на живот, неприятна диета.



„ Трябва да се мисли в посока понижаване на тези разноски и пътят към това е предварителната защита на заболяванията “, уточни полският проф. Анджей Фал, който показа световни данни от изследване по време на 6-ия теоретичен симпозиум на Международната асоциация за надзор на пушенето и понижаване на вредата (SCOHRE).

Статистиката демонстрира, че цената на пушенето единствено в Съединени американски щати за 1 година е 600 милиарда $ – 240 милиарда са директните здравни разноски, 185 милиарда са загубите от работоспособност от заболявания, свързани с тютюнопушенето, почти толкоз са и числата за ранната смъртност, дължаща се на тези диагнози.



„ Ако се абстрахираме от останалото, даже единствено финансовите данни вършат решаването на казуса с тютюнопушенето незабавен “, разяснява проф. Фал, шеф на Института по медицински науки към Университета на Кардинал Вишински (UKSW) във Варшава и началник на Отделението по алергия, белодробни и вътрешни заболявания в една от най-големите лечебни заведения в полската столица.

Япония и Швеция демонстрираха по какъв начин се стопират цигарите

Учените показват бездимните други възможности като към този момент потвърден способ за понижаване на броя на пушачите в редица страна, стана ясно още по време на форума.

Продажбите на цигари понижават там, където бездимни други възможности като устройства за нагряване на тютюн и снус усилват пазарния си дял, сочи още изследване в 11 страни. Изследване са трендовете в Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Япония, Корея, Литва, Португалия, Словакия, където нагреваемите тютюневи произведения доближиха 15% дял от общия пазар на тютюн през 2022 година Същият метод е употребен за проучване на продажбите на снус в Норвегия и Швеция, където пушачите са към 6%. Най-силната негативна корелация сред цигарите и продажбите на тютюневи произведения без пушек е открита в Япония (r = -0,987, p-стойност <0,001), което демонстрира, че продажбите на цигари понижават с увеличение на продажбите на артикули без пушек. Резултатите за останалите страни също демонстрират мощни негативни корелации. Това демонстрира, че нагреваемите тютюневи произведения и снусът се конкурират с цигарите и се употребяват от хора, които желаят да спрат да пушат. Освен това националната статистика на Япония регистрира понижен брой хоспитализации след навлизането на новите други възможности на пазара през 2014 година



„ Цената е доста значима за това дали пушачите ще предпочетат да минат на бездимна опция. Затова и облагането на бездимните произведения би трябвало да бъде съобразено с понижената им щета по отношение на цигарите, тъй че те да са и икономическият избор на пушача, с който да понижат вредата “, изясняват създателите на изследването Пиер Беламри и Ондрей Кумал.

Проблемът не е в никотина, а в горенето

Според гръцкия кардиолог проф. Дмитри Рихтер, слагането на завършек на пушенето, ще отстрани и 90% от рака на белия дроб по света. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за инфарктите и инсултите, само че единствено 1 от 3 души стопира цигарите след сърдечен случай.

„ Ситуацията в Швеция демонстрира какъв брой ефикасни са бездимните други възможности за справяне с пушенето. Намалени са освен ракът, само че и инфарктите и ХОББ. Във Англия ефикасна тактика против тютюнопушенето е включването на електронните цигари в стратегиите за отричане на цигарите. Намаляването на излагане на токсични субстанции, което се случва при използването на бездимните други възможности по отношение на цигарите, играе сериозна роля. Проблемът не е в никотина, а в горенето “, напомни проф. Рихтер.

„ Повече от 100 млн. пушачи по света към този момент са минали на разнообразни бездимни други възможности. Пазарът на новите никотинови артикули към този момент е в размер на 50 милиарда $ и пораства. Но това към момента е малко на фона на 1,5 милиарда пушачи, които всекидневно употребяват най-вредните вероятни артикули – цигарите “, заяви английският бизнес анализатор на бързо разрастващи се пазари Тим Филипс.



Според неговата оценка на световната регулация за артикули с понижена щета и усещанията на потребителите им, в другите страни доминират разнообразни артикули и това доста зависи от регулациите. Най-малък дял от бездимните артикули има в Латинска Америка. В Съединени американски щати най-разпространени са електронните цигари и напоследък никотиновите паучове. Азия отбелязва сериозен растеж на потребителите на устройства с нагряване на тютюн. В Европа картината е микс сред всички други възможности – има сериозен растеж на нагреваемите устройства и на никотиновите паучове, употребяват се и електронни цигари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР