Парите били давани в служебните офиси в агенциятаСпецпрокуратурата поиска постоянен

...
Парите били давани в служебните офиси в агенциятаСпецпрокуратурата поиска постоянен
Коментари Харесай

Чужденци плащали за бърза процедура

Парите били давани в служебните офиси в организацията

 Спецпрокуратурата изиска непрекъснат арест за ръководителя на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев. Спецпрокуратурата изиска непрекъснат арест за ръководителя на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев.
Спецпрокуратурата изиска непрекъснат арест за ръководителя на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, основния секретар Красимир Томов и сърбин, който е участник в корупционната скица за удостоверения за генезис. Сред упрекнатите е и жена с тежко онкологично заболяване, на която е наложена мярка парична гаранция.

Четиримата ще дават отговор за проведена незаконна група, която прибирала сред 5000 и 8000 евро за издаването на записка, с която се удостоверява български генезис, а тя била употребена в процедурата по издаване на поданство.

Повечето от чужденците давали рушвет, макар че са имали български генезис и право да получат документ и без рушвет. Те обаче плащали, с цел да се задвижи процедурата, защото чакането отнемало повече от година, изясни зам.-главният прокурор Иван Гешев. “20 000 преписки са били бавени ”, сподели още Гешев и изясни, че поради хаоса в ДАБЧ за чужденците било по-лесно да платят един път и да получат документа си още същия ден. Подкупи били давани и от чужденци, които нямат български корени, а за тях сумите били по-високи.

До управлението на ДАБЧ достигали сред 1000 и 1500 евро от всеки подкуп. Председателят на организацията Петър Харалампиев е упрекнат като водач на групата, за рушвет от 5000 евро и за още 5 обособени случая, в които упражнил търговия с въздействие против сумите от по 350 евро на човек. Парите били излъчени непосредствено в служебните кабинети в организацията, съобщи от своя страна наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Томов пък е упрекнат, с изключение на за присъединяване в незаконната група и за приемане на два подкупа – от 800 евро и от 1500 евро. Сръбският жител и българката са предавали парите на водача на групата. “Четирима са упрекнати, тъй като нашата цел бе да стигнем до високите етажи ”, разяснява Гешев. Той изясни, че след правене на експертизи на всички открити документи, може да има още упрекнати.

Шефът на комисия “Антикорупция ” Пламен Георгиев изясни, че по сигнала се работи от 3 месеца и половина и за това малко време проверяващите са съумели да разкрият сериозна корупционна скица. Тепърва ще се търсят доказателства дали управлението на ДАБЧ е заварило схемата и дали тя е работила и преди този момент. “Димитър Владимиров, който от 2014 година е зам.-шеф на организацията, е бил най-мразеният човек в организацията, тъй като е правел всичко допустимо, с цел да пречи на схемата ”, сподели наблюдаващият прокурор по делото.

Утре спецсъдът ще се произнесе за ограниченията за неотклонение.

Позиция


Цветанов отбрани Каракачанов


Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отбрани съдружния сътрудник Обединени патриоти и по-конкретно Вътрешна македонска революционна организация за абсурда с документите за поданство.

Цветанов даде да се разбере, че вицепремиерът Красимир Каракачанов не е виновен за противозаконната търговия с българското поданство, а таман в противен случай – поддържа следствието. “Когато един вицепремиер не осуетява и поддържа институциите да си свършат работата, смятате ли, че това е политическо дезертьорство от казуса? ”, застана зад него Цветанов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР