Париж. В редакционна статия Le Monde изтъкна три региона с

...
Париж. В редакционна статия Le Monde изтъкна три региона с
Коментари Харесай

Le Monde: През 2022 година война може да избухне в Украйна, Тайван или Иран

Париж. В публицистична публикация Le Monde посочи три района с максимален капацитет за война през 2022 година Това са Украйна, Иран и Тайван.

Според създателя на публикацията Владимир Путин постанова играта си в Европа. Журналистът разказва обстановката по следния метод: след анексирането на част от Украйна и организирането на отделянето на Донбас съветският президент е подготвен да тръгне напряко против Киев и да подчини цялата страна. И преди този момент той сподели какъв брой е повишена силата на страната му: ракети от последно потомство, благоприятни условия за заличаване в космоса, маневри на границата с Украйна. А украинските генерали признаха, че ще могат да се опълчват на съветската войска най-много четири дни, а по-късно ще бъде единствено партизанска война.

Русия съобщи непосредствено своите упоритости, когато показа условията за сигурност на Съединени американски щати. Путин желае всъщност да се върне в съветската зона на въздействие от руската ера. Но, несъмнено, диалогът е единствено сред огромните военни сили: Москва изрично изключи Европейски Съюз от тази полемика.

Авторът на публикацията отбелязва, че това мъчно могат да се нарекат „ договаряния “: Кремъл е маркирал алените си линии авансово, като че ли си е вързал ръцете, с цел да му бъде по-трудно да направи каквито и да е отстъпки. И няма значение дали Русия е права и дали самата тя има вяра в обвиняванията си против Запада, написа журналистът. Русия се сложи в състояние, в което ще би трябвало да работи, в случай че не получи задоволство по алените си линии. И тази обстановка приближава света до война.

Що се отнася до Иран, той възобнови договарянията със Съединените щати с посредничеството на европейците. Тяхната цел е да подсигуряват, че Техеран в никакъв случай няма да получи нуклеарни оръжия. Както напомня създателят на публикацията, те съумяха да реализират дребен прогрес, само че пространството за компромис става все по-малко.

Иранците не са не запомнили предходния президент Доналд Тръмп, който едностранно се отдръпна от контракта, като в същото време наложи наказания на Иран. Така че в този момент те слагат две условия. Те желаят Съединените щати да се ангажират да не се отдръпват още веднъж от контракта и също по този начин да изискват анулация на глобите от тях даже преди разискванията.

В момента Иран доближава равнище на обогатяване на уран от 60%, до момента в който по съглашението е позволено единствено 3,7%. От 60% до 90% - равнището, належащо за потреблението на уран за военни цели, съгласно специалисти, това лишава единствено един месец. И това тласка Израел и Съединените щати да се насочат към иранския нуклеарен комплекс. Но подобен удар няма да остане без отговор. Отговорът на Израел може да пристигна да вземем за пример от територията на Ливан или даже Сирия. И тогава Близкият изток ще пламне още веднъж.

От своя страна Китай също прави маневри, които съгласно Вашингтон могат да доведат до намеса в Тайван. Въпреки че Съединените щати се придържат към концепцията за единен Китай, те се ангажираха още през 1979 година да доставят на острова средства за защита. Това не задължава Съединените щати да се намесят в обстановката, само че Джо Байдън остава двузначен по този въпрос. И е малко евентуално Китай да организира интервенцията си тъкмо в този момент: през есента на 2022 година се възнамерява партиен конгрес, който би трябвало да избере Си Дзинпин за нов мандат.

Оказва се, че Съединени американски щати, Китай и Русия се придържат към схващането, че войната към момента е допустима в салдото на силите сред страните, войната остава един от инструментите в арсенала на огромните страни. Единственият мощен блок, който не разрешава това за себе си, е Европейският съюз, само че това се дължи повече на импотентност, в сравнение с неговата философия, счита журналистът на Le Monde.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР