Париж. Страните от ЕС трябва да привлекат около 500 милиарда

...
Париж. Страните от ЕС трябва да привлекат около 500 милиарда
Коментари Харесай

Le Journal du Dimanche : Тиери Бретон се застъпи за ядрената енергия в ЕС

Париж. Страните от Европейски Съюз би трябвало да привлекат към 500 милиарда евро вложения до 2050 година, с цел да обезпечат построяването и употребата на атомни електроцентрали (АЕЦ) от ново потомство. Това съобщи еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в изявление за вестник Le Journal du Dimanche , оповестено в неделя.

„ За да реализираме въглеродна индиферентност, в действителност би трябвало да преминем към идващото равнище в производството на декарбонизирана електрическа енергия в Европа, като се има поради, че търсенето на електрическа енергия ще се удвои за тридесет години. Това допуска обилни вложения за увеличение на индустриалния потенциал на сходни типове сила: нуклеарна и възобновима “, сподели Бретън.

" Само съществуващите атомни електроцентрали ще изискват 50 милиарда евро вложения до 2030 година и 500 милиарда евро до 2050 година за реактори от ново потомство! Тоест тези старания ще изискват към 20 милиарда евро годишно ", сподели той. В тази връзка Бретон напомни, че Европейската комисия поддържа включването на нуклеарната промишленост в по този начин наречената зелена таксономия – част от европейска договорка, ориентирана към развиване на стабилно финансиране и нисковъглеродна стопанска система в Европа.

Въпреки неналичието на консенсус в границите на Европейски Съюз по отношение на включването на атомните електроцентрали в таксономията - някои страни, в това число Германия, към момента са ангажирани с потреблението на газ - сподели еврокомисарят, това допуска удължение на живота на множеството от 103 нуклеарни реактора, работещи в Европейски Съюз. Разработването и построяването на реактори от ново потомство, в това число EPR (Европейски реактор под налягане), ще се прави до 2045 година „ Могат да се строят и след 2045 година, при изискване че заявките за позволение за градеж са подписани до 2045 година “, сподели той.

В случай на сполучлива хармонизация на правилата на таксономията в границите на Европейски Съюз, тя ще обхване и новото потомство компактни модулни реактори. В същото време той " не планува никакви времеви ограничавания " за бъдещи съоръжения от ново потомство, които създават по-малко отпадни артикули от сегашните, добави еврокомисарят. Той добави, че в този момент в Европейски Съюз 26% от електрическата енергия се създава в атомни електроцентрали, само че след привършване на " зеления " преход до 2050 година делът им ще бъде понижен до 15%.

По отношение на възобновимите източници, този енергиен бранш, съгласно Бретон, ще изисква още по-големи вложения, до 65 милиарда евро годишно. Ще би трябвало да бъдат привлечени още 45 милиарда евро годишно, с цел да се сътвори спомагателна инфраструктура, нужна за действието на такива електроцентрали. В същото време еврокомисарят не посочи за какъв брой време ще би трябвало да бъдат правени сходни вложения.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР