Париж. Срещата между лидерите на страните от нормандската четворка -

...
Париж. Срещата между лидерите на страните от нормандската четворка -
Коментари Харесай

ТАСС: Срещата от нормандския формат започна в Париж

Париж. Срещата сред водачите на страните от нормандската четворка - Русия, Франция, Германия, и Украйна - стартира в Париж, предава TACC .
Преговорите в нормандския формат започнаха със забавяне от съвсем час и половина по отношение на плануваното им начало. Те трябваше да стартират още в 16:00 часа (17:00 българско време).

Руският президент Владимир Путин, френският му сътрудник Еманюел Макрон, немският канцлер Ангела Меркел и украинският държавен глава Владимир Зеленски се събраха за договарянията в Елисейския замък. Преди това водачите организираха редица двустранни срещи между тях. Путин беседва с Меркел и Макрон, а те организираха обособени срещи със Зеленски. Очаква се след срещата президентите на Руската федерация и Украйна да проведат диалог лице в лице.
Всички събития, свързани със срещата от високо ниво в Париж се организират при затворени порти.

Отново в Елисейския замък, водачите на четирите страни организираха договаряния на една от предходните им срещи в нормандски формат, която се организира на 2 октомври 2015 година Освен Путин и Меркел, в него тогава участваха Франсоа Оланд, който беше президент на Франция в интервала 2012-2017 година, и Петро Порошенко, който беше държавен глава на Украйна през 2014-2019 година

В основата на мирното споразумяване на спора в Донбас стоят Минските съглашения от 2015 година Договорът е основа за спокойно споразумяване, което включва освен преустановяване на огъня, евакуиране войските, прошка и обновяване на икономическите връзки, само че и дълбока конституционна промяна в Украйна, която би трябвало да докара до децентрализация на властта с взимане поради специфичния статут на някои региони на Донецка и Луганска области. Този проект обаче към момента е неосъществен.

Предишната среща на върха в нормандски формат, предопределена да докара до използване на споразуменията, се организира на 19 октомври 2016 година в Берлин. След нея, външните министри на Германия, Русия, Украйна и Франция бяха инструктирани да разработят пътна карта за осъществяване на споразуменията, само че Киев всъщност блокира придвижването към споразумяване на спора. Москва неведнъж акцентира, че новата среща на върха би трябвало да бъде добре готова и че решенията, взети по време на срещите през 2015-2016 година, първо би трябвало да бъдат изпълнени, преди тя да се организира.
Това включва евакуиране на войските в някои региони декларирането на единодушието на Киев за политическо споразумяване съгласно " формулата на Щайнмайер “. Едва откакто Украйна съумя да извърши тези условия, актуалната среща на върха беше планувана.

Както по-рано съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, Кремъл е оптимист във връзка с срещата на върха в Париж. Той прикани да не се надценяват хипотетичните резултати от нея, само че също по този начин и да не се намаляват упованията от срещата, като означи, че „ има всички учредения да се надяваме “ за логичен диалог сред водачите.

Според Песков в края на срещата няма да бъде подписано съглашение, само че може би ще бъде признат „ необвързващ документ “, в който „ ще бъдат избрани някои точки, по които има общо схващане “.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР