Париж. Френският премиер Жан Кастекс отхвърли в писмо до британския

...
Париж. Френският премиер Жан Кастекс отхвърли в писмо до британския
Коментари Харесай

AFP: Франция отхвърли предложението на Великобритания за съвместни патрулизая борба с нелегалните мигранти в Ламанша

Париж. Френският министър председател Жан Кастекс отхвърли в писмо до английския си сътрудник Борис Джонсън самодейността на Обединеното кралство за въвеждане на взаимни патрули за битка с незаконните мигранти, които се пробват да пресекат Ламанша, оповестява AFP .

„ Не можем да позволим да вземем за пример английски служители на реда или военни да патрулират нашите крайбрежия “, цитира думите на Кастекс организацията. Според ръководителя на кабинета на министрите бреговото наблюдаване е „ суверенитет “ на Франция.

В същото време Кастекс акцентира, че френската страна постоянно е подготвена да разиска разнообразни оферти от Англия, свързани със усилване на съдействието. „ Приехме някои [инициативи], други отхвърлихме “, сподели министър председателят на страната.

Проблемът с незаконните мигранти, които се пробват да стигнат от Франция до Обединеното кралство през Ламанша с лодки, още веднъж стана изострен, откакто предходната седмица лодка, пренасяща петдесет незаконни мигранти, потъна в района Кале. Те възнамерявали да стигнат до Англия. В резултат на потъването на лодката починаха към 30 души. Френските правоприлагащи органи задържаха петима души, обвинени в образуване на прекачване на мигранти от Франция към Обединеното кралство. Прокуратурата на пристанището в Дюнкер разгласи началото на следствие по публикацията „ Убийство по несъобразителност при утежняващи условия “.

Лондон и Париж взаимно се борят с казуса с незаконните имигранти от няколко години, само че броят на мигрантите, които се пробват да преминат Ламанша и Па дьо Кале, непрестанно пораства. Повече от 25 000 души са влезнали нелегално в Обединеното кралство тази година по този маршрут. Няколко хиляди мигранти тази година бяха арестувани от френските управляващи, преди да съумеят да изоставен френските води. По-рано френският вътрешен министър Жералд Дарманен съобщи, че от началото на 2021 година френските избавителни и гранични служби са избавили 7,8 хиляди незаконни имигранти, които са се опитвали да преминат Ламанша към Обединеното кралство.

В края на ноември Джонсън изпрати писмо до френския президент Еманюел Макрон, в което показа проект от пет точки за справяне с казуса с незаконните мигранти. Представеният от него проект предвиждаше по-специално основаването на „ взаимни патрули “, чиито действия ще бъдат ориентирани към понижаване до най-малко на броя на лодките и другите плаващи съдове, които отиват към Обединеното кралство с мигранти на борда от Франция.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР