Пари, власт и влияние. Това е историята на Корпоративна търговска

...
Пари, власт и влияние. Това е историята на Корпоративна търговска
Коментари Харесай

Доган може да му скрои шапка. Сигурно ли е избирането на Пеевски за съпредседател на ДПС

Пари, власт и въздействие. Това е историята на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), която зрелищно се разрасна и зрелищно банкрутира. Оттогава останаха доста въпроси. Основният е обвързван с ролята и въздействието на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Кой пожела банкрута на КТБ?

Преди 10 години в България банкрутира Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Това е най-големият банков банкрут в най-новата история на България. Близо 4 милиарда лв. бяха изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете.

Историята на банката е обвързвана с близкото съдействие на нейния притежател Цветан Василев и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски , който е глобен за корупция по световния закон „ Магнитски “. След банкрута на банката пътят на двамата продължи в разнообразни направления.

През юли 2014 година Цветан Василев беше упрекнат в длъжностно заграбване в изключително огромни размери по отношение на банкрута на банката. Въпреки изказванията на Василев и свидетелски показания, името на Пеевски не попада на никое място в делото.

10 години по-късно Цветан Василев продължава да приказва от Белград, където живее, тъй като в България ще бъде задържан, а Пеевски е на първия ред в Народното събрание и приказва от името на управляващите.

В " Студио България " на Свободна Европа Генка Шикерова беседва с някогашния притежател на КТБ Цветан Василев за новата роля на Пеевски в българската политика.
Най-важното от изявлението " Делян Пеевски сега връща позициите си отпреди 2020 г, с помощта на обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “, която легитимира всички закононарушения, осъществени по време на държавните управления на Борисов ". " Делян Пеевски е този, който държи базата данни с компромати за всички. Очевидно по силата на моркова и на тоягата той съумява да ръководи, да управлява страната ". " Очевидно има доста неща, които тормозят доста хора и те не са свободна в своите дейности, тъй като непосредствено са застрашени от изваждане на тези компромати ". " През КТБ не е предходна една стотинка за „ Южен поток “. Това го запомнете от мен. Ако са минавали пари за „ Южен поток “, а тези пари, за които аз знам, че са минали, са по една корупционна скица за покупка на някаква голяма цена на място, където би трябвало да излезе тръбата от водата, към Варна ". " Спомням се един диалог с Васил [Божков] през март 2014 година Васил пристигна при мен и стартира да ме пита за какво не му се обаждам като желая да го рекетирам ". " Алексей Петров, поръчката, би трябвало да я търсите там, откъдето е пристигнала и поръчката за едно друго знаково ликвидиране, което услужливо се пропуща и това е убийството на Красимир Каменов - Къро ". Кой ръководи страната
Дълго време за Делян Пеевски единствено се говореше. Той беше въплъщение на подмолното въздействие, само че не даваше изявленията. Това се промени през лятото на 2023 година, когато Пеевски влезе в ролята на представител на властта.

Движение за права и свободи не взе участие директно в ръководството на страната, само че поддържа държавното управление на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) и ГЕРБ.

„ [Пеевски] образно сподели, че той ръководи “, сподели в " Студио България " Цветан Василев. Според него „ Делян Пеевски сега връща позициите си отпреди 2020 г, с помощта на обединението ПП-ДБ, която легитимира всички закононарушения, осъществени по време на държавните управления на Борисов, осъществявани основно при дейната роля на Делян Пеевски “.

Цветан Василев дефинира Пеевски като човек, който " държи базата данни с компромати за всички ".

" Очевидно по силата на моркова и на тоягата той съумява да ръководи, да управлява страната “, сподели още Василев. Според него „ има доста неща, които тормозят доста хора и те не са свободни в своите дейности “, тъй като са застрашени от изваждане на тези компромати.

Според Василев подобен е казусът и с някогашния основен прокурор Иван Гешев . „ Иван Гешев беше определен, тъй като за него се знае, че има извънредно доста компромати, които могат да го създадат от прокурор в пандизчия за негативно време. За Иван Гешев се знае, че той е заловен в приемане на рушвет по досъдебно произвеждане, за неговото преустановяване “.

През 2021 година уеб сайтът BIRD разгласява сигнал за рушвет, обвързван с Гешев. Случаят е прочут като „ Жоси “ . Става въпрос за това, че единият от притежателите на компанията за млечни артикули “Жоси ” е изискал подпомагане от бъдещия основен прокурор Иван Гешев против съдружника си. В подмяна на това е трансферирал дял от компанията си на бащата на Гешев. Министерство на вътрешните работи стартира инспекция, само че досега няма резултат от нея.
КТБ и „ Южен поток “
През 2019 година Антикорупционният фонд (АКФ) разгласява, от което излиза наяве, че банкрутът на КТБ е бил разследван без да се обяснява ролята на съветския газов план " Южен поток " в него. В изявление за АКФ Василев за първи път загатва за срещите си с депутата от горната камара на съветския парламент и специфичен делегат на президента Владимир Путин Александър Бабаков , като споделя, че организацията на плана " Южен поток " е била следена от депутата на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

„ През КТБ не е предходна една стотинка за „ Южен поток “. Това го запомнете от мен “, сподели пред Свободна Европа Василев.

„ Ако са минавали пари за „ Южен поток “ , а тези пари, за които аз знам, че са минали, са по една корупционна скица за покупка на някаква голяма цена на място, където би трябвало да излезе тръбата от водата, към Варна, за което са платени към 100 млн. евро. Те не са минали през КТБ, а са минали през друга банка “, сподели Василев. Той не пожела да каже името на другата банка.

Непосредствено откакто беше отхвърлен от поста основен прокурор Иван Гешев също приказва за корупция към строителството на „ Южен поток “.

" Сред новите дейни борци против путинизма разпознах тези, които подаряваха овчарки на Путин и строяха Южен поток против тлъсти комисионни ", написа Гешев във Facebook.

Преди повече от 10 години България стартира дейна работа с Русия по строителството на " Южен поток " , който трябваше да придвижва съветски газ от брега на Черно море до Сърбия. Споразумението за построяването му е подписано през 2008 година по време на ръководството на държавното управление на Сергей Станишев и така наречен тройна коалиция (ДПС, Българска социалистическа партия, НДСВ). По време на държавното управление на Борисов (ГЕРБ) е договорът за окончателното капиталово решение за плана.

До този миг няма обществени данни за разкрити корупционни схеми към плана „ Южен поток “, осъществени от проверяващите институции в България.
Убийството на Алексей Петров
През 2017 година Алексей Петров в изявление за Сашо Диков, че Цветан Василев е платил 300 хиляди евро, с цел да го арестуват. Според Петров повода за това е, че като чиновник в ДАНС той се е занимавал с КТБ.

През 2010 година Петров беше задържан и упрекнат за присъединяване в проведена незаконна група за търговия с въздействие. По-късно той беше оневинен по тези обвинявания. беше погубен.

„ Това е неистина и клевета “, сподели Цветан Василев във връзка изказванията Петров. Според Василев „ Алексей Петров сигурно е приказвал лъжа тогава, тъй като това му е вменено от Делян Пеевски и Цветлин Йовчев , които стояха зад ареста на Алексей Петров “. Йовчев е някогашен ръководител на ДАНС и някогашен вътрешен министър.

Василев сподели: „ през 2008 година на мен ми беше предадено, че Алексей Петров приготвя нещо сходно на това, което Пеевски провежда през 2014 година против КТБ – с барети, потребление на ДАНС и така нататък “.

Василев сподели, че не е имал никакви връзки с Алексей Петров . Според него „ поръчката [за убийството на Петров] би трябвало да се търси там, откъдето е пристигнала и поръчката за едно друго знаково ликвидиране, което услужливо се пропуща и това е убийството на Красимир Каменов-Къро “. Василев сподели, че „ убийството на Къро [е станало] откакто се случи така наречен атентат против Гешев, който му е бил проведен, с голяма възможност, от този кръг, който провежда офанзивата против банката “.

Каменов е една от знаковите фигури, свързани със силовите групировки от 90-те години в България. Името му беше посочено от тогавашния основен прокурор Иван Гешев като опасност. Два месеца по-късно Каменов беше разстрелян в дома си в ЮАР.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР