Пари, оръжия, муниции, разузнавателна информация - без тази помощ Украйна

...
Пари, оръжия, муниции, разузнавателна информация - без тази помощ Украйна
Коментари Харесай

Какви цели преследват САЩ с помощта за Украйна?

Пари, оръжия, боеприпаси, разследваща информация - без тази помощ Украйна от дълго време щеше да е в ръцете на Путин, счита Джон Хърбст. Нещо повече: „ Подкрепата на Запада под американско водачество откри шанса на Украйна за победа “.*

Хърбст е някогашен дипломат на Съединени американски щати в Киев. Днес е шеф на авторитетния мозъчен концерн „ Atlantic Council “. „ Би било чудесно, в случай че Украйна можеше да победи Русия още на следващия ден. Но в случай че това продължи две години, няма да е чудесно. По-добре би било Украйна да завоюва. Война, която продължава повече от две години, ще докара до огромни изтощения за Русия, само че и за Украйна. Не желаеме това “.
САЩ са дали помощ за пет милиарда долара
Затова Съединени американски щати доставят на Украйна ракети за противовъздушна защита, противотанкови оръжия, далекобойни гаубици със съответните тежки боеприпаси, бронирани транспортни средства, бойни хеликоптери, радарни системи, уреди за нощно виждане и други.

Администрацията на Байдън към този момент е предоставила на Украйна военна и техническа помощ за пет милиарда $. Подкрепата ще продължи. Американският президент споделя, че войната на Путин против Украйна визира освен Европа. „ Това е нахлуване против демокрацията и основополагащите полезности: суверенитет и териториална целокупност “.

Джо Байдън аргументира уговорката на Съединени американски щати в интерес на Киев и с бруталното държание на съветските войски в Украйна. „ Бруталната война на Путин в Украйна не е единствено опит за завземане на Украйна. Той се пробва да ликвидира културата и идентичността на украинците. Нападенията против учебни заведения, детски градини, лечебни заведения и музеи преследват задачата да бъде унищожена културата “.

Колкото по-успешно се отбранява Украйна , колкото повече войната на Путин разкрива слабостите на неговия боен уред, толкоз по-интензивно администрацията на Байдън преследва политически и стратегически цели с поддръжката си за Киев. Както споделя Хърбст, вече не става дума единствено за това Путин да бъде спрян. „ Става дума за отслабването на Русия - както във боен, по този начин и в стопански проект. Ако Русия води цивилизована външна политика, не бихме имали интерес от това тя и нейните военни да са слаби “.
Много републиканци са срещу спомагателната помощ за Украйна
Както съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкен още преди седмици, Русия би трябвало да бъде отслабена толкоз доста, че към този момент да не е в положение да атакува прилежащите страни. Да бъде отслабена Русия значи да бъде укрепена Украйна. За задачата администрацията на Байдън е планувала 40 милиарда $.

В Камарата на представителите 57 републикански конгресмени се оповестиха срещу спомагателната помощ. Срещу помощта е и някогашният американски президент Доналд Тръмп, който сподели следното: „ Би трябвало да отделим повече средства за финансирането и образованието на нашата полиция. Ако Съединени американски щати могат да изпратят на Украйна 40 милиарда $, би трябвало да създадем и всичко допустимо да предложим сигурност на нашите деца “.
„ Американските ползи включват това Украйна да победи Путин “
Джон Хърбст дефинира опълчването на поддръжката за Украйна като късогледо. „ Опозиционерите показват незнание. Те не схващат, че Путин е рисков за американските ползи в Европа. Американските ползи включват това Украйна да победи Путин “.

Ако зависеше от Джон Хърбст, някогашния американски дипломат в Киев, Съединени американски щати биха доставили и още тежки и свръхмодерни оръжия на Украйна. Според него от това не би произтекла рискова ескалация, така като Путин схваща на първо място от езика на решителността и силата.

*Текстът е препубликуван от „ Дойче Веле “.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР