„Парченца от вкъщи” е изложба на снимки и предмети. Проектът

...
„Парченца от вкъщи” е изложба на снимки и предмети. Проектът
Коментари Харесай

Парченца от вкъщи - историите на 14 бежанки

„ Парченца от вкъщи” е галерия на фотоси и предмети. Проектът на Анна Стоева показва персоналните истории на бежанци на две местоположения в София. Експозицията е част от акция на Българския хелзинкски комитет в поддръжка на украинските бежанци в България и може да бъде прегледана на 3 август до Централните хали и на 5 август пред Централна гара .

14 дами, 14 напуснати дома, 14 сърца копнеещи да се върнат в къщи. От дамите, за чиито движимости споделя планът на Анна Стоева и Български хелзинкски комитет „ Парченца от вкъщи”, единствено две са се върнали в домовете си. Останалите са сменили към този момент няколко краткотрайни пристанища. И тези движимости, които те носят със себе си, с всяка нова дестинация, с всеки минал ден, са като избледняваща остаряла фотография, за която се държат, с цел да не не помнят чувството за дом и вярата, че ще има „ вкъщи”, в което да се върнат.
 Вече получаваме електронни услуги от ново потомство 2 авг 2022 | Електронни услуги могат към този момент да се декларират без нуждата от електронен автограф за физическите лица....
Разкази за фотографиите и смисъла зад тях ще бъдат показани и персонално от някои от дамите, съгласили се да вземат участие в плана:

" Ластици за коса. Като тръгнахме бях с дълга коса, само че от нерви косата ми почна да капе и я отрязах. Каквото можехме да оставим - оставихме, и това тук е целият ни багаж. Бяхме взели и раницата с учебниците на Митя, само че като разбрахме, че ще би трябвало да минаваме границата пешком, я оставихме. Стигнахме с колата до границата. И по-късно с децата 8 - 10 километра вървяхме пешком, тъй като колоната от коли стоеше, а пешком можеше да се движим. "

Колкото повече се отдалечава от нас началото на войната, толкоз повече избледнява мисълта за нея .

Колкото повече се отдалечава началото на войната, толкоз повече дни разделят хората, избягали от нея, от момента, когато за финален път са видели своя дом, дремели са на дивана пред тв приемника, слагали са децата си да спят в техните си кревати, избирали са коя лична дреха да облекат заран...

За разлика от бежанците от по-далечни страни, които би трябвало да пресекат морета с риск за живота си, украинските бежанци имат опция да вземат най-малко някакъв багаж – някои един автомобил, някои един куфар, някои една раница. Имали са шанса да вземат освен няколко витално нужни движимости като телефон, пари и документи, само че и неща, носещи прочувствена полезност.

Последният, празен куфар в „ Парченца от вкъщи” е за феновете. С него се търси отговор на въпроса: в случай че вие трябваше да напуснете дома си, какво бихте взели със себе си?

Автор: Рая Силова
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР