Парадоксално инфлацията към момента не ограничава потреблението на стоки и

...
Парадоксално инфлацията към момента не ограничава потреблението на стоки и
Коментари Харесай

Вместо колапс в икономиката България отчете една от най-успешните си години в историята

Парадоксално инфлацията все още не лимитира потреблението на артикули и услуги в страната

Цяла година конкуренция за прогнозиране на неизбежното проваляне на българската (и европейската) стопанска система в бездната, а вместо това - сякаш една от най-хубавите години в новата ни стопанска история. Колапс, срив, съвършена стихия, апетит, банкрути, мраз и гибел, и да не забравяме станалото към този момент механично позоваване на всевъзможни рецесии - описът на продавачите на боязън може да бъде удължен с доста, написа Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система.

Основният проблем на сякаш безкритичното приемане на сходен обществен спор е, че смачква опцията да се насочат старания в разрешаване на действителни проблеми и подготовка за същински опасности. (Преди повече от 2500 години Езоп малко и тъкмо е описал този феномен в " Лъжливото овчарче ".)

Какво сочат последните данни? Накратко - " краят на света " не се случи, без значение от шока с енергийните доставки и войната. А с малко повече елементи виждаме следното:

Брутният вътрешен артикул нараства с 3,4% в действително изражение спрямо 2021 година, а в номинално доближава 165,4 милиарда лв.. Сходен ритъм - 3,5% - дават предварителните данни и за цялата стопанска система на Европейски Съюз. У нас този растеж идва и след солидно възобновяване през 2021 година, когато Брутният вътрешен продукт нараства със 7,6% и растежът в Европейски Съюз е приблизително 5,4%. И тъй като постоянно се дават извинения с коронавирус пандемията - Брутният вътрешен продукт през 2022 година към този момент е с над 6,8% в действително изражение над регистрирания през 2019 година, а в номинално изражение с над 37,4%. Впрочем по настоящи цени Брутният вътрешен продукт на България съвсем се е удвоил за 8 години.

Растежът е движен главно от потреблението. Високата инфлация, обратно на голям брой прогнози, досега не лимитира вътрешното търсене. Крайното ползване регистрира действителен напредък от 5,2% спрямо 2021 година, а това на семействата - 4,7%. Още повече - през четвъртото тримесечие, при към този момент насъбрано доста повишаване на цените, изключително при храните, действителният растеж на потреблението на семействата е 6,9%.

Цялата публикация в 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР