Папата се среща с жертви на сексуално насилие от страна на духовници в Португалия

...
Папа Франциск проведе частна среща с жертви на сексуално насилие
Коментари Харесай

Папа Франциск проведе частна среща с жертви на сексуално насилие от страна на духовници по време на петдневно посещение в Португалия.

В изявление Ватикана каза, че събирането е било проведено в сряда в „атмосфера на интензивно слушане“.

Доклад от тази година заключава, че най-малко 4815 деца са били малтретирани в Португалия и че Църквата се е опитвала "систематично" да прикрие проблема.

На вечерна служба в Лисабон папата каза, че Църквата трябва да се вслуша в "мъчителния вик на жертвите".

Той добави, че скандалът " ни призовава към смирено и продължаващо пречистване" и че широко разпространеният гняв срещу това е допринесъл за "нарастващо откъсване от практикуването на вярата".

Срещата, проведено в дипломатическата мисия на Светия престол в Португалия, включваше 13 жертви на насилие и продължи повече от час, каза Ватикана.

Длъжностни лица на португалската църква, отговорни за защитата на непълнолетните, също присъстваха.

През февруари независима комисия, създадена от Католическата църква в Португалия, публикува доклад, документиращ преживяванията на 564 души, които казаха, че са били малтретирани от свещеници или други църковни служители.

Упражнението - подобно на одитите, извършени на други места в Европа и Америка - разглежда случаи, датиращи от 1950 г.

В много случаи свидетелските показания сочат, че други непълнолетни са били малтретирани, оттук и оценката за общо хиляди жертви.

Представяне на доклада , президентът на комисията, детският психиатър Педро Стрехт, каза, че оценката представлява „абсолютния минимум“ и че „тези числа са само върхът на айсберга“.

Отдавайки почит на онези, които са се свързали с комисията, за да предоставят свидетелства, той каза, че те са „се осмелили да дадат глас на мълчанието“.

Папа Франциск е в Португалия, за да отбелязват Световния ден на младежта, едноседмичен фестивал на религиозни и културни събития, организиран от Църквата на всеки няколко години в градове по целия свят.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР