Папагалите са известни със своите силно развити социални и интелектуални

...
Папагалите са известни със своите силно развити социални и интелектуални
Коментари Харесай

Как да помогнем на папагала да проговори

Папагалите са известни със своите мощно развити обществени и интелектуални умения. Те са игриви, отзивчиви и извънредно привързани към своите стопани.

Неслучайно съществува фразата, че повтарянето оприличава индивида на папагала. Тези крилати животни са известни с уменията си да запомнят изречения и а ги повтарят извънредно постоянно, до момента в който не научат още от човешкия език.

Смята се, че съществуват избрани породи говорещи папагали, които са предразположени към по-лесно научаване на човешки думи. Такива са говорещият африкански папагал, екзотичният папагал, какадуто, амазонският папагал и др.

Помагането на папагала да проговори изисква самообладание, тактика и поредност. Папагалите са извънредно умни птици и са способни да научат да произнасят думи и изречения, само че това изисква време и старания.

Ето няколко съвета, които могат да ви оказват помощ да научите папагала да проговори:

Социализиране и контакт с папагала

Първо, е значимо да се откри добър контакт с папагала. Говорете му постепенно, разбираемо и непрекъснато, до момента в който сте наоколо до него. Папагалите се учат посредством слушане и следване на звуци, които чуват.

Повторение и поредност

 Как да помогнем на папагала да проговори

Повтаряйте неведнъж думите и фразите, които желаете да научи папагала, в верния подтекст. Повторението и последователността са основни за ученето на папагала на нови думи.

Използвайте позитивно поощряване на папагала да приказва

Награждавайте папагала, когато той произнесе дума или фраза вярно. Това може да бъде с лакомства, нежни думи или гласно хвалба.

Играйте игри с папагала

Папагалите обичат игрите и заниманията. Можете да играете занимателни игри, които включват думи и звуци, с цел да научите папагала да приказва.

Изберете подобаващи думи и изречения за папагала

Необходимо е да започнете с по-лесни думи и изречения и последователно да напредвате към по-сложни. Папагалите стартират да научават думи, свързани с тяхната ежедневна среда, като имената на членовете на фамилията или други домашни любимци.

Моделиране на звуци

 Как да помогнем на папагала да проговори

Друг значим съвет е да научите папагала да следва звуците, които желаете да научи. Понякога това може да се реализира, като вие сами произнесете думата или фразата преди папагала.

Постоянство и самообладание при учене на папагала да приказва

Не се отхвърляйте. Някои папагали могат да научат бързо, до момента в който други изискват повече време. Важно е да бъдете търпеливи и непрекъснати в напъните си да помогнете да папагала да проговори.

Активна връзка с говорещия папагал

Папагалите са обществени птици и обичат да се поддържат връзка с хора. По-често общувайте с папагала и му давайте нужното внимание.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР