Папагалът Жако е много популярен за домашен любимец, защото с

...
Папагалът Жако е много популярен за домашен любимец, защото с
Коментари Харесай

Папагал Жако

Папагалът Жако е доста известен за домакински любим, тъй като с право се счита за най-схватливата птица. Красотата и интелектът му, взети дружно, го вършат съвършен за всеки фен на екзотичните птици. Папагалът Жако е прочут като " индивидът измежду папагалите " поради способността му да научава доста думи и интелектуалния му капацитет, който дава отговор на развиването на 3-годишно дете.

История на папагал Жако

Папагалът Жако е от Централна Африка. Той е прочут като най-приказливия измежду всички типове папагали. Папагалът Жако има способността да имитира освен думи, само че също по този начин и да имитира гласове, с което прилича напълно човешката тирада. Той е измежду говорещите папагали. Освен това папагалите Жако имитират с лекост звуци като капеща вода, работа на бормашина и други мощни звуци. Това бързо трансформира папагалите Жако в желани любимци за тези, които обичат птици в дома си, дружно с корела, вълнисти папагалчета, амазона, папагал лори, дребен александър и други пернати.

Стандарт на папагал Жако

Сред представителите на папагалитеЖако има два подвида - това са червеноопашатият, който живее на север от Екватора до западна Кения, както и на юг от Екватора - от Ангола до Конго. Дължината на папагалите от този подвид е 35 сантиметра, дължината на крилете е 24 сантиметра, а опаковката е дълга 9 сантиметра при общо тегло към 400 грама. Човката е едра и черна. Перата са сиви на цвят, като на главата и шията имат ръбове в по-тъмен или в по-светъл цвят. Опашката и гърбът са червени, лапите са сиви. Съществува и различен подвид на папагала Жако - това това е кафявоопашатият, който се среща в южна Гвинея, Либерия, Сиера Леоне. Дължината на този подвид папагали е от 31 до 34 сантиметра, крилете са дълги по 21 сантиметра, а опашката - 8 сантиметра. Човката е по-малка от тази на червеноопашатия Жако и е сива, с черно връхче. Теглото им е към 350 грама. Опашката е кафеникаво-червеникава. Орнитолозите отделят и трети подвид - Кралски Жако. Той се среща единствено в Гвинейския залив и тежи 430 грама. Дължината му е 42 сантиметра и алените му пера са с доста ослепителен цвят.

Грижи за папагал Жако

 Папагал Жако

Жако е съвършеният домакински папагал. Той е муден, не е доста гръмък. Само заран показва огромна част от това, което знае, и го добавя с разнообразни подсвирквания. В клетката на птицата би трябвало постоянно да има клончета от липа или бреза, слива, ябълка, вишна, върба. Папагалът Жако обича да гризе тези клончета. Папагалът Жако има потребност от просторна клетка, в която да разперва крилете си и да прелита. Тя би трябвало да е висока, с цел да може при образованието птицата да е на височината на очите ви, до момента в който е на някоя клонка. Папагалът Жако има потребност от доста пръчици, по които да се катери, както и от доста играчки, които постоянно би трябвало да се сменят, с цел да не му омръзнат.

Папагалът Жако обича да се къпе с топла вода. Ако той не взима душ постоянно, типът му ще е много жалък. Папагалът Жако не може да понася теченията и елементарно се разболява. Той не понася и цигарения пушек. Тъй като има потребност от контакт със притежателя, с цел да не страда във ваше неявяване, можете да му оставяте тв приемник или радио, с цел да не скучае. Това обаче може да стане единствено за няколко часа, защото папагалът Жако има потребност от най-малко 10 часа мрачевина и тишина. Папагалът Жако има потребност от речен пясък - почистен и изпечен, с цел да се отстранят микробите. Папагалът Жако би трябвало да излиза отвън клетката, с цел да контактува със стопанина си. Той има потребност да бъде глезен и доста обича да го чешат. Острите нокти на папагала Жако имат потребност от подкастряне, само че даже най-кроткият Жако няма да го разреши. Затова се поставя огромна ръкавица върху главата му и той единствено ще се пробва да ръмжи по време на процедурата. При положителни грижи папагалът Жако може да живее до 70 години.

Обучение на папагал Жако

Дивият папагал Жако наподобява озлобен и рисков, само че това е доста обществена птица и всеки може да го опитоми, в случай че се ресурси с самообладание. В началото той се плаши от контакта с хората и издава ръмжене, с цел да ги уплаши. Постепенно обаче благодарение на лакомства за папагали можете да го научите да излиза от клетката и да каца на рамото ви. Научете го да взима от ръката ви през решетката на клетката вкусни лакомства и по-късно го научете да яде от дланта ви. След към 2-3 месеца ще имате триумф, по тази причина би трябвало да сте търпеливи. Първоначално бъркайте в клетката с дебели ръкавици. Понякога на папагала Жако му трябват месеци, с цел да преодолее страха си от хората.

Що се отнася до образованието му, то би трябвало да стартира от четвъртия му месец. Известни са случаи, когато 10-годишен папагал Жако се научава да приказва, тъй че възрастта не постоянно има значение. Папагалът Жако може да бъде подготвен единствено от човек, на който има доверие. Затова той би трябвало да бъде питомен задоволително, че да каца на ръката ви. Обучението може да стартира единствено когато папагалът е спокоен и нищо не отвлича вниманието му. Важно е всеки ден да организирате образованието, а най-добре е в случай че това става по няколко пъти дневно.

Един урок с дълготрайност 10-20 минути може да извършите сутринта, преди да нахраните вашия Жако, а вторият урок може да е денем, когато може да продължи до 40 минути, или вечер, когато се предлага да е не повече от 20 минути. Стартирайте образованието с обикновени думи. Папагалът Жако елементарно може да имитира гласните звуци а и о, съгласните т, р, к и п, както и ч и ш. Най-лесно папагалът Жако имитира детска и женска тирада. След като папагалът към този момент е научил някои думи, е добре да му ги припомняте понякога. Трябва да внимавате какви думи изричате пред папагала си, тъй като той може да ги запомни, даже да не желаете това. Ако желаете папагалът Жако да ви посреща с привет, когато се приберете, казвайте му всеки ден определената от вас дума, когато влезете в дома си, и му давайте лакомство. Папагалът Жако може да запомни повече от 300 думи.

Хранене на папагал Жако

 Папагал Жако

В дивата природа папагалът Жако се храни с ядки и плодове. Но в клетка той яде смески от разнообразни типове семена, а също по този начин плодове и зеленчуци. Папагалът Жако постоянно страда от липса на задоволително калций, по тази причина може да му давате понякога смлени черупки от яйца. Не прекалявайте с цитрусовите плодове, тъй като това може да провокира предозиране на желязо. Папагалът Жако мъчно трансформира питателните си привички и е безсмислено да го лишавате от храна за папагали, с цел да се научи да яде това, което не обича. В сходни случаи папагалът Жако може да отслабне, тъй като изрично ще откаже храна, която не харесва. Папагалът Жако обича да яде слънчогледово семе, овес, млади царевични кочани, плодови сокове, разнообразни типове плодове. Морковите се употребяват от папагала Жако за острене на човката, по тази причина ги фиксирайте по този начин, че да му е елементарно да ги раздробява.

Заболявания на папагал Жако

Лесно ще разберете дали папагалът ви е здрав или има потребност от експерт по лекуване на птици. Здравият папагал Жако наподобява жизнен, той хапва на драго сърце от храната си и непрекъснато издава някакви звуци. Болният папагал Жако съвсем не се движи, перата му са разрошени, крилете са отпуснати, а главата е скрита под крилото или е притисната към раменете. Папагалът Жако съвсем не яде, в случай че е болен, дишането му е затруднено, очите му са мътни. Това са съществени признаци, които демонстрират, че папагалът ви има потребност от съществено лекуване. Една от заболяванията при папагалите, от които страда папагалът Жако, е изскубване на перата. Това заболяване се провокира от стрес, нерешителност, неприятна храна, излагане на течение, прекомерно изсъхнал въздух в помещението или просто от досада.

В резултат птицата стартира да изскубва перата си и може да остане изцяло гола. Ако папагалът ви няма опция да се движи и клетката му е тясна, това може да провокира затлъстяване. То води до зной, стерилитет и цироза на черния дроб. Затлъстелите папагали Жако страдат от запек, което им предизвиква доста премеждия. Папагалът Жако може да се разболее от салмонелоза - птицата е изложена на риск от заболяване, в случай че в клетката й не се поддържа добра хигиена и не се храни с добра храна. Папагалът Жако може да страда и от болести, които се провокират от гъбички в плесенясалата храна или при съществуването на мухъл в клетката. Папагалът Жако може да страда от глисти, в случай че клетката му е тясна и не се почиства постоянно. Миниатюрни паразити, които се хранят с елементи от перата на папагала Жако, могат да причинят бодърствуване, рухване на перата и отвод от хранене.

Любопитни обстоятелства за папагал Жако

Папагалът Жако не понася някои стайни растения и в случай че кълве от листата или цветовете му, може да се разболее и даже да почине. Сред тези растения са хортензията, амарилис, азалия, олеандър, филодендрон, циклама, фикус. Не би трябвало да слагате в клетката на папагала клончета от следните растения: всички иглолистни, топола, дъб, круша, люляк, клен. Сред най-популярните папагали Жако е съветският Григорий, който знае стотици думи и има хиляди фенове, които чакат с неспокойствие стартирането на нов видео клип с него.

Недостатъци на папагал Жако

Папагалът Жако е фамозен със своята несръчност, само че в случай че подрежете крилете му добре, няма да има последици. Не е добра концепция да купите Жако единствено поради способността му да приказва, защото има случаи, в които папагалът Жако отхвърля да се учи да приказва. Папагалът Жако обича да дъвче, по тази причина не го оставяйте без контрол, защото може да прегризе електрически кабел. Папагалът Жако е закостенял и при промяна на мястото на клетката може да стане раздразним и да крещи. При промяна на притежателя папагалът Жако може да се разболее и даже да почине.

Размножаване на папагал Жако

Папагалът Жако може да се развъжда в домашни условия. Имайте поради, че в случай че купувате женска на мъжкия си Жако, който гледате от дълго време, той може да ревнува и да я нападна. Папагалът Жако се развъжда от 4-5 годишна възраст. Двойката би трябвало да е в просторна клетка, в която има гнездо от дъски или шперплат, което е с размери 30 на 30 на 50 сантиметра и има пръчица за кацане. По време на ухажването мъжкият храни женската. След оплождането женската снася 2 до 4 яйца и ги мъти един месец, през който мъжкарят я храни и пази. На 11 седмици голите папагалчета към този момент стартират да имат пера, а на три месеца излизат от гнездото. Малките папагалчета са по-светли от родителите си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР