Папа Франциск призова всички държави да подкрепят диалога за намаляване

...
Папа Франциск призова всички държави да подкрепят диалога за намаляване
Коментари Харесай

Папа Франциск призова за забрана на ядрените оръжия

Папа Франциск прикани всички страни да поддържат разговора за понижаване на напрежението на Корейския полуостров и да работят за правно обвързваща възбрана на нуклеарните оръжия, оповестява " Ройтерс ".

В годишна тирада пред дипломати, известна като " Състоянието на света ", папата още веднъж повтори настояването си за опазване " статуквото " на Йерусалим след решението на Съединени американски щати да признаят свещения град за столица на Израел.

Франциск не пропусна да спомене и тематиката за климатичните промени, призовавайки страните да изпълнят съглашението от Париж за понижаване на въглеродните излъчвания.

От изключителна значимост е да подкрепим всяко изпитание за разговор на Корейския полуостров, с цел да се намерят нови способи за превъзмогване на актуалните несъгласия, увеличение на взаимното доверие и обезпечаване на спокойно бъдеще на Корейския полуостров и в целия свят, прикани папата.

Франциск приказва пред дипломатите ден преди Южна Корея и Северна Корея да проведат диалози за присъединяване на КНДР на Зимните олимпийски игри.

" Ядрените оръжия би трябвало да бъдат неразрешени ", настоя папата, цитирайки публикуван документ от папа Йоан XXIII по време на Студената война. Той добави, че " не може да се отхвърли, че инцидентно или при непредвидени условия може да пламне огромен пожар ".

Папата също загатна, че Ватиканът е измежду 122 страни, които предходната година се подписаха под Договора за възбрана на нуклеарните оръжия на Организация на обединените нации. Ядрените сили бойкотираха договарянията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР