Папа Франциск припомни днес изтреблението на милиони евреи, подчертавайки по

...
Папа Франциск припомни днес изтреблението на милиони евреи, подчертавайки по
Коментари Харесай

Папата: Денят в памет на жертвите на Холокоста напомня, че войната никога не може да бъде оправдана

Папа Франциск напомни през днешния ден изтреблението на милиони евреи, наблягайки във връзка идния Ден на възпоменание на Холокоста, че войната в никакъв случай не може да бъде оправдана и е от изгода единствено за производителите на оръжия, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

В края на седмичната си обща визита Франциск загатна идния в събота Ден в памет на жертвите на Холокоста.

" Възпоменанието и осъждането на това ужасяващо изтребване на милиони евреи и хора от други вероизповедания, което се случи през първата половина на предишния век, оказват помощ на всички нас да не забравяме, че логиката на омразата и насилието в никакъв случай не може да бъде оправдана, тъй като отхвърля самата ни човещина ", сподели Франциск.

Италианската еврейска общественост осъди повишаването на антисемитските настроения, в това число това, което водачите назовават погрешно потребление на термини като " геноцид ", след офанзивите на " Хамас " на 7 октомври в южен Израел и военния отговор на Израел в Газа.

Във вторник ръководителката на еврейската общественост Наоми Ди Сени заяви, че маратоните в Италия, които обичайно са отбелязвали Дните на паметта за Холокоста, тази година са анулирани заради съображения за сигурност.

Тя също по този начин се оплака от неназовани католически водачи, които са " свели до най-малко признаването на случилото се на 7 октомври като терористичен акт спрямо правото на Израел да се пази ". Тя не назова имена, само че някои еврейски водачи се оплакаха от първичните мнения на Франциск, в които той не уточни " Хамас " по име и се оплака като цяло, че " сме минали оттатък войната... това е тероризъм ".

Впоследствие Франциск постоянно е споменавал за страданията както в Израел, по този начин и в Газа, и съответно осъди нападението от 7 октомври.

Франциск съобщи, че тазгодишното възпоменание се пада на фона освен на войната в Газа, само че и в " измъчената Украйна ", и прикани за молебствия за жертвите и прикани политическите водачи да " ценят човешкия живот, като сложат завършек на войните ".

" Нека не забравяме: Войната постоянно е проваляне, постоянно ", сподели Светият отец. " Единственият " победител " са производителите на оръжие. "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР