Папа Франциск назначи три жени сред членовете на ватиканското ведомство

...
Папа Франциск назначи три жени сред членовете на ватиканското ведомство
Коментари Харесай

Папата назначи три жени във ведомството за епископите

Папа Франциск назначи три дами измежду членовете на ватиканското ведомство за епископи, това са Преподобните сестри: италианката Рафаела Петрини, Генерален секретар на Губернаторството на град-държавата Ватикана и французойката Ивон Ренгоа, някогашна генерална настоятелка на Дъщерите на Мария Помощница на християните. Заедно с тях и италианската мирянка Мария Лиа Дзервино, ръководител на Световния съюз на католическите женски организации.

Миналата седмица, в изявление за организация „ Ройтерс “, направено от Фил Пулела, папа Франциск приказва за назначенията на дами, които по-късно ще бъдат включени в процеса за избор на нови епархийски пастири. За папата това е „ знак на неприкритост ", като прибавя, че за в бъдеще той вижда допустимо назначението на миряни да управляват отдели като да вземем за пример за Миряните, фамилията и живота, отдела за Културата и възпитанието или Ватиканската библиотека.

Другите назначени членове са кардиналите Андерс Арборелиус, свещеник на Стокхолм, Швеция; Хосе Адвинкула, архиепископ на Манила, Филипини; Хосе Толентино де Мендонса, архивист и библиотекар на Светата римска църква; Марио Греч, общоприет секретар на Синода на епископите.

Заедно с тях и епископите, които ще бъдат издигнати в кардиналски ранг в края на август: Артур Рош, префект на Ведомството за божествения фетиш и дисциплината на тайнствата; Лазарус Юу Хунг-сик, префект на Ведомството за духовенството; Жан-Марк Авелин, архиепископ на Марсилия, Франция; Оскар Кантони, свещеник на Комо, Италия. Също по този начин монсеньорите Дражен Кутлеша, архиепископ на Сплит-Макарска, Хърватия и Пол Тиге, секретар на някогашния Папски съвет за култура; Преподобният отец Дом Донато Оглиари, абат на абатството Св.Павел отвън градските стени и апостолически админ на териториалното абатство Монтекасино, Италия. /Ватикан нюз
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР