Папа Франциск направи една от най-значителните промени от векове в

...
Папа Франциск направи една от най-значителните промени от векове в
Коментари Харесай

Папата въведе нова категория за канонизиране - да жертваш живота си, спасявайки други

Папа Франциск направи една от най-значителните промени от епохи в процедурата по канонизиране на римокатолическата черква, като вкара четвърта категория за хора, които жертват живота си, с цел да спасят други, съобщи Ройтерс.

Досега канонизирането важеше единствено за три категории хора - мъчениците, които са убити поради ненавист към християнството, живелите извънредно благодетелен християнски живот и хора с известност за святост доста години след гибелта им.

Ватикана заяви, че папата е издал указ, с който прибавя четвърто съображение някой да бъде разгласен за светец. То ще важи за хора, които са водили благоверен християнски живот и вършат нещо, за което знаят, че ще докара до сигурна и релативно бърза гибел.

Един образец е полският духовник Максимилиан Колбе, който е бил в нацисткия лагер на гибелта Аушвиц по време на Втората международна война. Колбе предлага да заеме мястото на различен концлагерист, който бил наказан на гибел посредством недояждане като част от групово наказване за бягство. Нацистите убиват Колбе със смъртоносна инжекция карболова киселина.

Колбе е канонизиран през 1982 година

Кандидатите за канонизиране по новата категория за жертване на личния живот също като останалите ще би трябвало да имат две регистрирани чудеса, с цел да могат да станат светци.

Чудесата нормално са случаи на медицински необясними изцелявания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР