Папа Франциск и мароканският крал Мохамед Шести призоваха да се

...
Папа Франциск и мароканският крал Мохамед Шести призоваха да се
Коментари Харесай

Папата и кралят на Мароко призоваха да се запази мултирелигиозният характер на Ерусалим

Папа Франциск и мароканският крал Мохамед Шести приканиха да се "запази " град Ерусалим като "общо завещание на трите монотеистични религии ", съобщи Франс прес.

"Смятаме за значимо да се резервира свещеният град Ерусалим/Ал Кудс аш Шариф като общо завещание на човечеството и най-много за вярващите от трите монотеистични религии ", обявиха папата и кралят на Мароко в взаимна декларация, наблягайки неповторимия и заветен темперамент на града. Ерусалим би трябвало да остане "място за среща и знак на мирното взаимно битие, където се култивират взаимното почитание и разговорът ", приканиха те.

За тази цел би трябвало да се резервира характерният мултирелигиозен темперамент на града, характерното му духовно измерение и културна еднаквост, прибавиха Франциск и Мохамед Шести. Те приканиха да се подсигурява достъпа на вярващите от трите монотеистични религии и правото на всички тях да упражняват там личната си вяра.

Ерусалим е в центъра на дипломатическо напрежение, изключително засилено след решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да реалокира в града американското посолство, което до момента се намираше в Тел Авив. Статутът на града обаче е един от най-трудните въпроси в уреждането на израелско-палестинския спор, напомня Агенция Франс Прес. Израел счита целият град за своя неделима столица, а палестинците желаят Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата страна, към чието основаване се стремят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР