Паниката по изкупуването му предизвиква високата цена. Това заяви на

...
Паниката по изкупуването му предизвиква високата цена. Това заяви на
Коментари Харесай

Паниката предизвиква високата цена на олиото

Паниката по изкупуването му провокира високата цена. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова във връзка скочилите цени на олиото.

Тя акцентира, че в България има голямо количество олио.

„ Имаме слънчогледово семе, с което да подсигуряваме производството на олио за идващите четири и половина години. Нямаме проблем със суровината “, акцентира тя.

По думите й вследствие на събитията от последните дни е почнала да се основава суматоха и хората да се презапасяват.

„ Не го правете. Има задоволително олио. Повишеното търсене покачва цената. Със личните си дейности провокираме по-голяма цена “, прикани Нинова.

Тя означи, че Комисията за отбрана на потребителя е направила 200 инспекции за последните 24 часа.

„ Производствената цена на олиото е 2 лева Това е по статистика на производителите, с които на следващия ден заран ще имаме среща. В някои магазини олиото стига до 6 лева В България има към 100 разнообразни продукта на олио “, уточни вицепремиерът.

Министърът даде образци за установените разлики в индустриалната, доставната и продажната цена.

„ Представете си, че олиото е създадено за 2 лева Има олио, което е доставено в магазина на цена от 2,97 лева, а се продава на рафтовете на магазина за 5,99 лева Разликата е 3 лв. и 2 ст. Следващ образец – доставна цена до магазина с Данък добавена стойност – 3,21 лева, продава се за 6.49 лева 3 лв. и 28 стотинки от горната страна. Трето – доставна – 2,92 лева Продава се на 4,99 лева Разликата е 2 лева и 7 ст. “, уточни Корнелия Нинова.

По думите й инспекциите не са изборни, а във всички вериги и магазини. Тя изясни, че всички случаи ще отидат в Комисията за защита на конкуренцията за деформиране на пазара.

„ Има си механизми и Закон за защита на конкуренцията “, изясни министърът.

Тя разяснява още, че проблем няма и с доставките на нефт и газ. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР