Паниката, че българското Черноморие е замърсено след взривяването на язовира

...
Паниката, че българското Черноморие е замърсено след взривяването на язовира
Коментари Харесай

Екоминистърът: Морската вода е чиста, а паниката е неоснователна

Паниката, че българското Черноморие е нечисто след взривяването на язовира Нова Каховка в Украйна, е неоснователна. Това стана ясно от коментар на министър на околната среда и водите Юлиян Попов пред Нова телевизия. Той съобщи, че има документиран диалог сред водещи съветски публицисти, в който те разискват по какъв начин да употребяват случая с Нова Каховка, с цел да провалят туристическия сезон в България и в Румъния.

" Резервациите се усилват. Има доста непознати туристи. Нещата наподобяват по-добре. Работихме в продължение на един месец, с цел да обясняваме, че няма учредения за терзание. Няма никакво замърсяване от Украйна. Защото всички течения, които се движат в северозападната част, към Одеския залив, общо дружно остават в този район. Освен това, самото замърсяване не е чак такова съществено. Все отново се изля питейна вода, макар че повлече със себе си неща ", изясни екоминистърът. Той сподели още, че от Военноморското учебно заведение във Варна ще обиколят с транспортен съд в морето, с цел да се взимат спомагателни проби и хората да бъдат спокойни, че водата е чиста.

Попов увери също, че Министерство на околната среда и водите не крие информация за обстановката след повредата в завода за обогатяване на Уран в Новоуралск. " В Русия стават и ще стават такива неща. Тя е разграден двор и това основава опасности. Но в тази ситуация няма покачване на радиацията в България ", означи той.

Министърът на околната среда и водите разяснява още, че поради презастрояването на Черноморието у нас би трябвало да се мисли за възможен фонд за възобновяване на природата в региона на изоставени градежи на банкрутирали вложители, само че евентуално това няма да се случи тази или другата година, защото става въпрос за дълга и скъпа стратегия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР