Панелните апартаменти постепенно отпадат от пазара на недвижими имоти. Такъв

...
Панелните апартаменти постепенно отпадат от пазара на недвижими имоти. Такъв
Коментари Харесай

Панелките почти изчезнаха от пазара на имоти

Панелните жилища последователно отпадат от пазара на недвижими парцели. Такъв извод може да се направи от данните на имотната компания Bulgarian Properties, съгласно които на новото строителство се падат 90% от закупените жилища през първото тримесечие на годината. От компанията регистрират неотслабващ мощен интерес към покупки на жилища в планове и в начален стадий на строителство. Причина за това са по-ниските цени на старта спрямо тези в напреднал стадий на създаване, както и по-големият избор от налични жилища, с който купувачите разполагат. Този развой е подтикван в допълнение от вложителите, които все по-често оферират гъвкави схеми на заплащане с дребен % самоучастие и възнаграждение на салдото с банков заем при довеждане докрай на постройката.

Освен това купувачите уголемяват периметъра си на търсене и се пренасочват към квартали с повишено предложение при по-ниски цени. 2019 година ще донесе дълго чаканото пазарно равновесие посредством баланс сред търсене и предложение при опазване на постоянни цени на парцелите. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма убеденост на пазарните участници да подписват покупко-продажби, се споделя в разбора на Bulgarian Properties.

" Първите месеци на годината ни изненадаха с повишена интензивност. Имотният пазар сякаш превключи на по-висока скорост още със старта на 2019 година и сега несъмнено е във напредък с нарастнали размери и доста мощна динамичност ", обобщава трендовете Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.

" В рамките на упованията ни растежът на цените на парцелите в София затихна и навлизаме в интервал на задържане на постоянни равнища с леки съмнения - плато, в което ще останем в идващите 1-2 години ", добавя тя. Данните на Bulgarian Properties сочат, че 2019 година стартира със междинна цена на жилищата в София от 1080 евро/кв. м при 1085 евро/кв. м през последното тримесечие на 2018 година

Нарастването на цените доближи своя пик в края на 2017 година и началото на 2018 година и към пролетта на предходната година видяхме, че купувачите се отдръпнаха и заеха изчаквателна позиция. Това докара до затихване на повишаванията на цените и годината завърши с растеж под упованията - едвам 4% на годишна база, означават от Bulgarian Properties. Според компанията новата вълна планове ново строителство, която се появи на пазара от лятото на 2018 година, последователно е върнала купувачите на пазара.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР