Пандизчията бил бракониер и притежавал незаконно оръжие До обвиненията към

...
Пандизчията бил бракониер и притежавал незаконно оръжие До обвиненията към
Коментари Харесай

Покъртителна история: Надзирател от врачанския затвор е обвинен за убийство на животни по мъчителен начин


Пандизчията бил нарушител и имал нелегално оръжие

До обвиняванията към служителя на ГДИН се стига, откакто Илия Каменов открива мъртви 5 бременни кобили и две дребни кончета наоколо до дома на Стоянов, в който той живее със своя наследник. Докато служители на реда, правосъдни лекари и ловни инспектори търсят следите на убийците на конете, попадат на удушено в примка диво прасе в парцела на Стоянов, където откриват още към 20 примки и нелегално оръжие, написа „ Зов нюз “

Историята:

„ Много ясно си припомням мига, в който стопанството ни бе разтърсено от тази голяма покруса.

През деня почиствах обора, а към 18.00 ч. отидох към водопоя да нагледам конете. Мястото е местността  „ Медна “ във Врачанския Балкан, на землищната граница сред с. Згориград, община Враца и с. Очиндол, община Мездра, до чешмата и коритата за водопой.

Не мога да опиша ужаса, който претърпях, да видя с очите си мъртви бременните кобили и дребните кончета. Животните лежаха убити в непосредствена непосредственост до кошарата на  Георги Стоянов - Лесичето, споделя историята Илия Каменов, съсобственик на конете.

„ Веднага позвъних на 112, обадих се на брат ми, обадих се на ловните, които охраняват региона и поддържат хранилките. В непосредствена непосредственост се намира дивечовъден сектор „ Леденика “, който сме наели на концесия.

След това пристигнаха чиновници от Враца, направиха фотоси, стартира досъдебно произвеждане.

На идващия ден извикахме правосъден доктор, с цел да направи аутопсия и отчет с какво са убити конете.

Труповете бяха в развой на разложение, бяха убити 2-3 дни преди този момент. Сачмите, които бяха извадени от конете, отговаряха на 13 нули. Гилзи не намерихме, тъй като бяха събрани старателно от стрелеца или стрелците. От единия кон бяха изрязани рибиците, за стрелците да се нахранят. Конете са издъхнали в пъклен страдания, убити по няколко пъти в корема. Аз съм ловджия и знам, че не е допустимо тези седем коня да ги убие самичък човек.

На идващия ден намерихме още един погубен кон, минал към 40 метра ранен и умрял в същите пъклен страдания като останалите.

Цялото стадо се състоеше от 17 коня, от които по-късно не можахме да намерим нито един повече. Простреляни, конете могат да изминат и километри, и да умрат някъде в гората и да бъдат изядени от лисици, чакали или вълци.

На идващия ден, до момента в който продължавахме да търсим труповете на другите коне дружно със чиновник на полицията, минавайки около парцела на тези хора видяхме, че вътре има хванато в примка прасе и открихме още близо двайсет примки.

Установи се, че този парцел попада в територията на с. Очиндол,  Мездра и се наложи да пристигна екип от там да извърши инспекцията. Те безкомпромисно си свършиха работата.

Направиха оглед, описаха примките и правосъден доктор откри, че откритото прасе също е умряло в пъклен страдания на примката - от задушаване по извънредно непосилен метод.

Освен надзорник в пандиза, Стоянов е член на Ловно-рибарската дружинка на с. Згориград.

След нещастието с конете и откритото задушено прасе и нелегално оръжие, на  30.09.2022 год. ловната дружинка организира заседание в наличие на шефа на ДГС - гр. Враца, дружно с ловджийски експерт и ръководителят на Ловното съдружие. Тогава вземат решение за премахване на Георги и сина му от ловни мероприятия до привършване на производството и изговаряне на съда. Следващото заседание е проведено  на 17.03.2023 год., само че заради скандал то е прекъснато и на 05.05.2023 год. още веднъж е изработен опит за осъществяване на заседание. На него Стоянов се появява с униформата си на надзорник от Затвора.

Хората в Згориград с терзание описват, че той е нападателен в държанието си и даже е нанесъл побой и над пастир, който е пасял овцете си наоколо до неговия парцел. Източниците ни споделят също, че мъжът постоянно е забелязван с  надзирателската си униформа и се опитвал да всява почит в близките по този метод.

Питаме ГДИН формирана ли е инспекция или дисциплинарно произвеждане на служителя?

Промени в Наказателен кодекс

На фона на това през вчерашния ден по предложение на ГЕРБ-СДС Народното събрание одобри промени в Наказателния кодекс:

чл.325.б

ал.1. Който, като прояви свирепост към гръбначно животно, му аргументи гибел, тежко или трайно увреждане, се санкционира с отнемане от независимост от една до четири години и с санкция от хиляда до пет хиляди лв.

ал.2. Наказанието е от две до четири години и санкция от две до пет хиляди лв., когато действието по ал.1 е осъществено:

1. От лице, което реализира активност или специалност, обвързвана с развъждане на животни или полагане на грижи за тях:

2. По метод или със средства, рискови за живота на хора или животни, по изключително непосилен метод за животното или с особена жестокост;

3. На обществено място или в наличието на малолетно или малолетно лице;

4. Повторно

ал.3. когато действието по ал.2. и 3 съставлява рисков рецидив, наказването е отнемане от независимост от две до пет години и санкция от пет до 10 хиляди лв.. “

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР