Пандемията от коронавирус ще доведе до значителен ръст на безработицата

...
Пандемията от коронавирус ще доведе до значителен ръст на безработицата
Коментари Харесай

Жилищата ще поевтинеят между 15% и 20%

Пандемията от ковид ще докара до забележителен растеж на безработицата в Хонг Конг – най-скъпия пазар на недвижими парцели в света. „ Високата безработица, която се чака да доближи 9-годишен пик, ще намали търсенето на жилища, защото част от евентуалните купувачи ще се откажат да подписват покупко-продажби. В същото време доста притежатели ще разгласят парцелите си за продажба, а това ще е в интерес на купувачите”, споделя шефът на китайското поделение на консултантската компания JLL Нилсън Уонг, представен от South China Morning Post. Той добавя, че се чака цените на жилищата през настоящата година да спаднат с 10%-15%. Рискът от промяна се усилва от продължаващата пандемия.

Към момента в Хонг Конг без работа са над 134 000 души, а през февруари делът на безработните е бил 3.7% от трудоспособното население, което е най-високия индикатор от 2011 година насам. Делът на незаетите пораства за пети следващ месец. Секторите, които освобождават най-вече чиновници са търговията, хотелите и заведенията за хранене. Там равнището на безработица скочи до 6.1% от трудоспособното население.

„ Безработицата докара до неустойчивост на пазара на труда за доста от жителите на Хонг Конг, а това ще се отрази на желанието им да си купят жилище, изключително в кратковременен план”, споделя вицепрезидента на Cushman & Wakefield Алв То. Той чака още през първото полугодие на настоящата година цените да се срутен с 20%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР