Пандемията от Covid 19 промени и хората, и бизнеса. Истината

...
Пандемията от Covid 19 промени и хората, и бизнеса. Истината
Коментари Харесай

В ковид кризата банките ухажват кредитоспособните клиенти, възползвайте се

Пандемията от Covid 19 промени и хората, и бизнеса. Истината е, че макар подхванатите ограничения от държавното управление, приходите на доста българи пострадаха, а вероятностите се ограничиха. Това, както и несигурната икономическа среда, доведоха до намаляването на склонността на банките да поемат риск при потребителските заеми. Последните проучвания на Българска народна банка демонстрират, че годишният напредък на заемите за семействата е намалял на 7.4% през август 2020 година спрямо 9.5% в края на 2019 година.

От гл. т. на Ковид рецесията, при потребителските заеми клиентите на банките се разделиха в три огромни групи:
Такива, които могат да се възползват от държавните антикризисни програми; Такива, чиято кредитоспоспособност е под въпрос и са със усложнения за финансиране от кредитни институции; Такива, които имат добра кредитоспособност, кредитна история и вероятности.
В първата група попадат клиентите, които се възползват от мораториума върху заплащанията, който Българска народна банка удължи до 31 март тази година и тези, които могат да аплайват за безлихвени заеми. Според последните данни на Българска банка за развиване от м. януари, по програмата за безлихвени заеми, която тя ръководи, са кандидатсвали над 40 000 физически лица, а общата стойност на утвърдените заеми е над 110 млн. лева

Втората група клиенти в условята на Ковид рецесията са тези, чиято кредитоспособност е под въпрос и мъчно обслужват към този момент взети заеми или са проблематични претенденти за нов заем без опция да се възползват от антикризисните стратегии. Поради намалената оценка на тяхната платежоспособност, банките стягат общите стандарти и изискванията по новите заеми и не са склонни да поемат риск да работят с тях.

Третата група клиенти - кредитоспособните клиенти, на които банките са освен склонни да дават заеми, а и са подготвени да ухажват и обгрижват. В изискванията на Ковид, те стават все по-търсени и банките ще са благоразположени да разхлабят общоприетите си условия за даването на заем навръх тях.

Как да оценим дали сме кредитоспособни и мечтани от банките клиенти?

Когато банките правят оценка претендентите за заем, нормално ползват метода на приложението, при който се употребяват данни за работа, приход на семейството, възраст, фамилно състояние, обучение, местопребиваване, благосъстоятелност и естествено за кредитна история. При ипотечния заем от значително значение е залогът за застраховане на вземанията.

Това значи, че е належащо да използваме същите критерии, в случай че желаеме да разберем до каква степен мечтани клиенти може да сме ние. Хубавото през днешния ден е, че е допустимо да се ползва онлайн вид за оценка на кредитоспособността, което значи, че може да се направи много бърза независима преценка какъв е шанса да се получи заем. Това може да се случи на уеб страниците на разнообразни банки или на профилирани онлайн платформи, на които банките участват. В онлайн пространството към този момент има голям брой калкулатори на кредитен рейтинг (скоринг). Ако решим да използваме такива обаче, е добре да създадем положително изследване, тъй като някои от тях извеждат резултати с частична информация, а главната им концепция е да събират данни.

Има и такива, които се основават на изкуствен интелект и са много надеждни. Например, на уеб страницата подобен изкуствен интелект мери изцяло анонимно без персонални данни въз основата на дадени характерности на кредитоискателя, до каква степен е платежоспособен и какъв е шанса да получи заем.

Специализирани платформи за инспекция на платежоспособност с продължение на процеса и предложение на персонализирани предложения от разнообразни банки, на българския пазар няма доста. Това е една занапред разрастваща се услуга, която в изискванията на Ковид ще набира все по-голяма скорост.

Дойде ли времето кредитоспособните клиенти на банките да получат по-добри условия?

Всеки, който дава отговор на общите стандарти и условия за кредитиране, би трябвало да се замисли дали може да получи по-добри условия. Дойде времето, когато и актуалните клиенти на банките е добре да се огледат, да сравнят предложения и условия, да потърсят в допълнение кредитиране или рефинансиране при по-добри условия. Това, обаче не е лека задача, не тъй като няма информация, а в противен случай, тъй като офертите, изискванията и вариантите изискват многокритериална оценка и мъчно се съпоставят. Получава се така наречен Парадокс на свръхизбора, при който клиентът не може да се ориентира, съпостави и вземе осведомено и оптимално решение. Затова от значително значение е да се доближи до синтезирана информация за условия и предложения на банки, само че при персонализирани параметри за съответния клиент . Това е допустимо с помощта на маркетплейси от вида на упоменатия към този момент, на които въз основата на изкуствения разсъдък се споделят изискванията и офертите на разнообразни банкови и други кредитни институции в подтекста на персоналните характерности на клиента.

В последна сметка, в случай че имате постоянни приходи и добра кредитна история, Вие сте в мощната позиция, проверете своя кредитен рейтинг и получете повече предложения в онлайн платформите за кредитиране.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР