Пандемията от COVID-19 постави на пауза живота ни и замрази

...
Пандемията от COVID-19 постави на пауза живота ни и замрази
Коментари Харесай

Ще имаме ли скоро въглероден паспорт

Пандемията от COVID-19 сложи на пауза живота ни и замрази в огромна степен пътуванията. След рухването на ограничавания обаче се следи бързо им възобновяване като до края на юли интернационалните пътувания доближиха 84% от броя си преди пандемията, а в някои европейски страни туристите даже надвишиха предходните рекордни стойности.
 Храната на борда на аероплан и с какво е по-различна от тази на земята
С какво храната в самолета е по-различна от тази на земята

Не е единствено до желания

Това несъмнено е добра вест за стопанската система, която получава големи доходи от туризма. Но монетата има две страни и от другата е въздействието на всички тези пътувания, множеството от които със аероплан, върху околната среда. Туристическият бранш генерира към 1/10 от излъчванията на парникови газове, които са причина за климатичните промени.

Това е така наречен въглероден отпечатък, за който всички ние, пътуващите, имаме принос. Ефектът от него става все по-осезаем и се показва в климатични аномалии като температурните рекорди от миналото лято. Затова и още веднъж на напред във времето излиза концепцията за въвеждане на така наречен въглероден паспорт.
 Снимка 643764

Първоначално концепцията за въвеждане на персонални квоти с въглеродни излъчвания бе коментирана в английския парламент през 2008 година, само че бе отхвърлена поради сложността на въвеждане и възможната социална опозиция.

В международен мащаб годишният въглероден отпечатък, който човек оставя, се равнява на към четири тона. В Съединени американски щати той е доста по-висок и доближава до цели 16 тона. А съгласно учените, с цел да се предотврати повишението на междинните температури с два градуса, би трябвало отпечатъкът да спадне до едвам два тона годишно до 2050 година Това се равнява на към два двупосочни полета Лондон - Ню Йорк.

Именно по тази причина се допуска, че в идващите десетилетия въвеждането на въглероден паспорт, в който да се разказват пътуванията и количеството въглеродни излъчвания, които отделят в атмосферата, ще стане неизбежно. Ще има и годишен предел на човек, след надхвърлянето на който ще се заплаща в допълнение за пътуванията. Според отчета на Intrepid Travel тези паспорти ще влязат в деяние до 2040 година, предава CNN.
 Снимка 643762

А до момента в който това се случи сме очевидци на въвеждането на разнообразни ограничения за стимулиране на използването на различни способи на напредване. Например от април тази година Белгия вкара по-високи такси при по-кратките полети и тези, които се правят с по-стари самолети.

Скоро по-късно пък Франция забрани вътрешните полети на къси дистанции, при които същото пътешестване може да бъде осъществено с трен за два часа и половина или по-малко. Испанските управляващи също възнамеряват въвеждането на тази мярка, която се разисква и в Германия и получава необятна социална поддръжка.
 Климатичните промени и краят на света, до който ще доведат
Кога и по какъв начин ще изчезне животът на Земята

Прогнозите не са по никакъв начин оптимистични

Специално внимание се обръща освен на пътуването на аероплан, само че и на това с круизен транспортен съд, тъй като големите плавателни съдове отделят четири пъти повече серни газове спрямо всички над 290 милиона автомобила в Европа. Именно по тази причина да вземем за пример управляващите в Амстердам и във Венеция забрани круизните кораби да дебаркират в центъра на града.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР