Пандемията от COVID-19 наложи една нова действителност, в която вече

...
Пандемията от COVID-19 наложи една нова действителност, в която вече
Коментари Харесай

Захарен диабет и COVID-19: Как да се справим с новата действителност?

Пандемията от COVID-19 наложи една нова реалност, в която към този момент живеем повече от година и половина. Вирусът, засегнал над 250 милиона души по света към средата на ноeмври1, постоянно има по-тежко проявяване с изключение на при хората над 60-годишна възраст и при тези с хронични болести, като такива на белите дробове, сърцето, както и при хората с диабет.2

Диабетът може да аргументи отрицателни резултати върху сърцето, бъбреците и други органи, което в допълнение усилва вероятността от тежко протичане на инфекцията.

Ниските равнища на витамин D също могат да доведат до по-сериозно проявяване на болестта, а постоянно диабетиците имат дефицит на витамина.

Ето за какво за хората с диабет е изключително значимо да знаят, по какъв начин могат да се предпазят от заразяване и какво да вършат, в случай че въпреки всичко се стигне до такова. Препоръките, които се дават на необятната общност, са два пъти по-важни за хората, страдащи от болестта, както и за всеки, който е в непосредствен контакт с някого от тази група пациенти.
Общи рекомендации за хората с диабет и техните близки: Мийте ръцете си усърдно и редовно; Избягвайте да докосвате лицето си, в случай че не сте измили и подсушили ръцете си; Почиствайте и дезинфекцирайте всички предмети и повърхности, до които се докосвате често; Не споделяйте храна, чаши, кърпи, принадлежности и сходни с други хора; Когато кашляте или кихате, покривайте устата и носа си с носна кърпичка или използвайте сгъвката на лакътя си. След приложимост изхвърляйте кърпичката на уместно място; Избягвайте контакт с лица, които демонстрират признаци на респираторно заболяване като кашлица; Направете промени в живота си, които ще Ви оказват помощ да отбраните себе си или околните Ви хора. Например, можете ли да избягвате незадължителни командировки? Можете ли да избягвате огромни събирания? Можете ли да избягвате потреблението на претъпкан с хора градски превоз в пиковите часове? Ако сте заболели с грипоподобни признаци, останете вкъщи. Ако въпреки всичко, се болестите и се разболеете от COVID-19
В случай, че въпреки всичко човек, който е с диабет, се болести с COVID-19, е значимо той да съблюдава някои рекомендации, с цел да избегне тежко протичане на инфекцията. Ранен признак за нея може да бъде внезапното повишение на кръвната захар. При определяне на заразяване с COVID-19 би трябвало да се съблюдават следните няколко значими стъпки.
Ако сте диабетик и сте се заразили с COVID-19: Следете деликатно и полагайте повече грижи за равнището на кръвната си захар, защото то може да се повиши значително; Пийте задоволително вода, изключително в случай че имате висока температура; Консултирайте се с Вашия доктор за медикаментите за диабет, които не би трябвало да се одобряват при тежки заболявания; Грижете се за ходилата си, като може да употребявате подобаващ крем с карбамид; Следете кръвното си налягане и равнището на витамин D; Поддържайте физическа интензивност. Как да се подготвите, в случай че се наложи да Ви одобряват в болница?
Не е наложително заразяването с COVID-19 да докара до съществени затруднения, които да наложат банкет в болница. При съществуването на притеснителни сигнали обаче, като зной, висока температура и високо равнище на кръвната захар, е добре болният да се съветва допустимо най-бързо с доктор.
При нужда от болнично лекуване, в случай че сте диабетик, би трябвало да се подготвите авансово, като: Подгответе лист с най-важните медикаменти или с всички медикаменти, които ще са ви необходими; Вземете със себе си глюкомера и мобилния си телефон; За пациентите, които са с инсулинова помпа и бъдат признати в интензивно поделение - там се прави интензивно следене на равнищата на О2, кръвна захар и други параметри, което може да размени инсулиновата помпа.
Източници:
WHO Coronavirus Dashboard, 15 November WHO,
Материалът е възложен от Boehringer Ingelheim.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР