Пандемията от COVID-19, избухнала в началото на 2020 г., стана

...
Пандемията от COVID-19, избухнала в началото на 2020 г., стана
Коментари Харесай

Фалшивите новини, които застрашават здравето ни

Пандемията от COVID-19, избухнала при започване на 2020 година, стана причина за основаването на величествен брой тайни теории. Колкото и налудничаво да звучат множеството от тях, те не престават да се радват на огромна известност – изключително тези, свързани с имунизациите, създадени за оправянето с рисковата болест. Някои настояват, че те съдържат микрочипове, други се притесняват, че могат да доведат до неплодородие, а пък трети са уверени, че самата пандемия е машинация, целяща да бъде открит така наречен Нов международен ред. Според изследване, извършено в Съединени американски щати в края на предходната година, броят на хората, смятащи, че имунизациите съставляват заплаха за здравето, е по-голям спрямо този през април 2021 година Подобни трендове се виждат и в други страни. На какво се дължи това? И за какво редица лекари сигнализират, че тайните теории се трансформират във все по-сериозен проблем, който не трябва да бъде подценяван?

Instagram and Фейсбук have suspended Children's Health Defense for repeated violations of policies on COVID-19 misinformation.
— HuffPost (@HuffPost) „ Опасните “ ваксини
„ Не бива да подценяваме заканите, свързани с подвеждащата здравна информация. Трябва да разберем за какво сходни тайни теории се популяризират и какво можем да създадем, с цел да им противодействаме “, акцентира проф. Моника Уонг от Бостънския университет. Фактът, че от ден на ден хора се опасяват от имунизациите, е доста стеснителен, прибавя тя. Една от най-популярните тайни теории гласи, че те могат да провокират болести от аутистичния набор – изказване, което е изрично отхвърлено от Световната здравна организация (СЗО). Други считат, че имунизациите са рискови за здравето, защото съдържат съставки като формалдехид, алуминий и тимерозал. Всички извършени проучвания демонстрират, че те са изцяло безвредни, когато се употребяват в дребни количества (какъвто е казусът с ваксините).

Някои хора пък споделят мнението, че множеството лекарства в действителност са изцяло ненужни и има огромен брой различни способи за справяне с заболяванията. Фактите, обаче, сочат нещо друго. Разработването и използването на ваксини против рискови болести като едра шарка, полиомиелит, морбили и рубеола е избавило живота на милиони хора по целия свят. Показателно е, че междинната дълготрайност на живота се е нараснала от 47 години при започване на XX в. до 76 години през 2023 година Освен това, през същия интервал детската смъртност е отбелязала забележителен спад. В страни като Франция и Англия, да вземем за пример, тя е надхвърляла 22 на 100 през 1900 година, а в наши дни е под половин %.

4-year-old Matilda contracted polio and now lives with paralysis in Malawi.

The misinformation about vaccine-preventable diseases is challenging, and UNICEF continues to work to end polio through supporting health workers, vaccination campaigns and more.
— UNICEF (@UNICEF) Цената на лъжите
Щетите, които нанасят тайните теории, са обилни, означават специалистите. Според няколко проучвания, животът на близо 320 000 души в Съединени американски щати, умряли от COVID-19, е можело да бъде избавен, в случай че въпросните хора са били имунизирани. Дезинформацията също по този начин е нанесла тежък удар на американската стопанска система. Изчисленията на анализаторите сочат, че в разгара а пандемията загубите са възлизали на сред 50 и 300 млн. $ дневно.

Това е единствено върхът на айсберга, счита проф. Уонг. „ В обществените медии има голямо количество информация за диети, хранителни разстройства, потреблението на разнообразни вещества, хронични болести и способи за лекуване. Аз и моите сътрудници изследваме по какъв начин младежите употребяват интернет като средство да се осведомят по тематики, свързани със здравословното им положение. Истината е, че в множеството случаи те не съумяват да се ориентират в лабиринта от данни и постоянно стават жертви на дезинформация “, счита тя. По думите на проф. Уонг, показателни са резултатите от следствие, осъществено сред 2022 и 2023 година от публицисти от „ Вашингтон пост “ и техни сътрудници от уеб страницата The Examination. Те разкриват, че компании, занимаващи се с произвеждане на хранителни артикули, добавки и питиета, са плащали огромни суми на известни инфлуенсъри, с цел да популяризират техните артикули – нещо, за което почитателите им са нямали никаква визия.

Лекарите са единомислещи, че дезинформацията, популяризирана в обществените медии, освен подкопава доверието във имунизациите, само че и е директно обвързвана с други рискове за здравето на хората. Сред тях са построяването на неправилни хранителни привички, както и популяризирането на нездравословни за здравето вещества и практики. Любопитна детайлност е, че дезинформацията се отразява отрицателно даже и на домашните любимци. Проучване, извършено през 2023 година в Съединени американски щати, откри, че към 53 % от притежателите на кучета не желаят да ги имунизират.

About 25 million children worldwide have missed out on routine immunizations against common diseases like diptheria, largely because the coronavirus pandemic disrupted regular health services or triggered misinformation about vaccines, the U.N. says.
— CBS News (@CBSNews) Как да се предпазим от дезинформацията?
Намаляващото доверие в науката и държавните управления по света са измежду водещите аргументи за дезинформацията. „ Процеси като политическата поляризация, на която ставаме очевидци през последните години, както и задълбочаващата се грапавина сред небогати и богати, са идеална среда за разпространението на погрешни изказвания “, счита проф. Уонг. Социалните медии на собствен ред разрешават на хората да изградят свои „ осведомителни балони “, в които да позволяват единствено изявления, отговарящи на техните възгледи, заглушавайки гласа на тези, които са на друго мнение. Според разбор на изявления в „ Х “ (новото име на „ Туитър “) от интервала 2006 – 2017 година, в 70 % от случаите потребителите са по-склонни да споделят погрешни изказвания, в сравнение с безспорни обстоятелства.

Какво можем да създадем, с цел да се предпазим от дезинформацията в световната мрежа? „ На първо място, постоянно би трябвало да се ревизира кой е източникът на обещано изказване – дали е организация като СЗО, прочут специалист, на който можем да имаме доверие или подозрителен уебсайт, за който не сме и чували. Освен това, значимо е да обръщаме внимание и на това по кое време е оповестен даден материал. Причината е, че науката непрестанно се развива и се появяват нови данни, които от време на време трансформират визиите ни по разнообразни въпроси “, счита проф. Уонг. Освен това, колкото повече учени споделят обещано изказване, толкоз по-голяма е вероятността то да дава отговор на истината, до момента в който тези теории, които съдържат сензационни изводи, доста постоянно са откровени операции. „ Ако пък изпитвате подозрения дали дадена обява е учредена на действителни обстоятелства или не, моят съвет е един – просто не я споделяйте с вашите другари, защото може да допринесете за дезинформацията, без даже да го осъзнавате “, обобщава проф. Уонг.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР