Пандемията от COVID-19 е ускорила бягството от кеш във Великобритания:

...
Пандемията от COVID-19 е ускорила бягството от кеш във Великобритания:
Коментари Харесай

Лондон отчита пандемичен спад на кеша

Пандемията от COVID-19 е ускорила бягството от кеш във Англия: размерът на разплащанията с банкноти и монети е паднал с 35% през 2020-а по отношение на 2019-а, сочат данни на комерсиалната асоциация за бранша на банковите и финансови услуги UK Finance. Същевременно е регистриран растеж на безконтактните преводи, онлайн преводите и потреблението на мобилни " портфейлни " приложения, които съхраняват банкови и кредитни елементи. UK Finance обаче предизвестява, че е " прекомерно рано да се твърди ", че става въпрос за окончателна промяна на държанието на потребителите.  

От 2017 година потреблението на кеш на Острова понижава с към 15% годишно, тъй че последните цифри съставляват доста ускоряване на процеса. По време на пандемията купувачите са били насърчавани да " натискат и заплащат ", с цел да лимитират контакта и да се тушира страха от предаване на вируса посредством банкнотите и монетите.

Много магазини към този момент не одобряват пари в брой, макар че те остават втория по разпространяване способ за заплащания в Обединеното кралство с малко под 20% дял от общия им размер. Данните на " Бенк ъф Инглънд " обаче демонстрират радикално друга картина: общата стойност на британските банкноти в послание в никакъв случай не е била по-висока и е достигнала 80 милиарда брит. паунда през 2020-а.  

Активисти упорстват пред търговците на дребно и компаниите да стартират да одобряват още веднъж банкноти и монети с облекчаването на противопандемичните ограничения. Проучване на потребителската група Which? от май разкрива, че над една трета от клиентите са се оплакали, че не са съумели да платят в брой за покупките си. 

UK Finance твърди, че макар, че 1.2 млн. купувачи са употребявали най-вече кеш за всекидневните си разноски през 2020-а, други 13.7 млн. клиенти или не са плащали въобще в брой или са прибягвали към банкноти и монети един път месечно.   

Безконтактните заплащания през 2020 година са имали 27% дял от осъществените трансакции срещу едвам 7% през 2017 година. За първи път от шест години е регистрирано понижение на размера на разплащанията - с 11% годишно, което се изяснява с наложените карантини на семействата и на бизнеса и работата от у дома.

Най-често за извършване на покупки (основно онлайн) във Англия са били употребявани дебитни карти. Наблюдава се и внезапна редукция на разноските по кредитни карти, които през 2020-а са паднали с 18% по отношение на 2019-а. UK Finance отдава отстъплението на обичайното потребление на тези пластики за по-едри заплащания, примерно за почивки, пътувания и занимания, които не бяха вероятни по време на карантините.  

По данни на UK Finance 17.3 млн. британци (почти една трета от пълнолетното население на страната) са били регистрирани за мобилни преводи през 2020-а, което значи, че са имали опция да заплащат посредством телефон или часовник. Над 50% от регистрациите са били на лица сред 16 и 24 годишна възраст - 75% нарастване спрямо 2019 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР