Пандемията от чума през Средновековието е оставила толкова голяма генетична

...
Пандемията от чума през Средновековието е оставила толкова голяма генетична
Коментари Харесай

Черната смърт отпреди 700 години влияе на здравето ни и днес

Пандемията от чума през Средновековието е оставила толкоз огромна генетична диря върху човечеството , че към момента визира здравето ни съвсем 700 години по-късно.

Половината от популацията е починало, когато Черната гибел плъзнала из Европа в средата на 14 в., написа

Black Death 700 years ago affects your health now
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Пионерско изследване, анализиращо ДНК на скелети от този интервал, открива разновидности, които са помогнали на хората да оцелеят след чумата.

Но същите тези разновидности са свързани с автоимунни болести , които засягат хората през днешния ден.

Черната гибел е един от най-значимите, най-смъртоносните и мрачни моменти в човешката история. Смята се, че от чумната зараза са починали до 200 млн. души.

Изследователите считат, че събитие от подобен мащаб би трябвало да е въздействало върху човешката еволюция. Те са анализирали ДНК, извлечена от зъбите на 206 скелети от Средновековието и са съумели тъкмо да датират човешките остатъци преди, по време или след Черната гибел.

Изключителното изобретение, оповестено в сп. Nature, разказва разновидности в ген, наименуван ERAP2.

Ако тогавашните хора са имали верните разновидности, шансът им да оцелеят след чумата е щял да бъде с 40% по-висок.

„ Огромна изненада е да открием нещо сходно в човешкия геном “, сподели професор Луис Барейро от Чикагския университет.

Резултатите са доказани в модерни опити благодарение на бактерията на чумата - Yersinia pestis. Проби от кръв от хора с потребните разновидности демонстрират, че те са по-способни да устоят на инфекцията, в сравнение с тези без тях.

Дори през днешния ден тези устойчиви на чума разновидности са по-чести, в сравнение с преди Черната гибел.

Проблемът е, че те са свързани с автоимунни болести като заболяването Корн, която визира червата тъй че това, което е помогнало на нашите предшественици да оцелеят от чумната зараза преди 700 години, може да повреди здравето ни през днешния ден.

Около 1-4% от актуалната човешка ДНК идва от нашите предшественици, чифтосващи се с неандерталци и това завещание визира способността ни да реагираме на заболявания, в това число COVID-19.

„ Така че тези белези от предишното към момента въздействат на нашата сензитивност към заболявания през днешния ден по много осезателен метод “, споделя проф. Барейро.

Пандемията от Коронавирус обаче няма да остави сходно завещание, както чумната зараза.

Еволюцията работи посредством способността на хората да възпроизвеждат и предават гените си на потомството. COVID-19 значително убива възрастните хора, които към този момент са минали границата да имат деца.

Докато способността на чумата да убива в целия възрастов набор и в толкоз огромни количества, е повода да има толкоз трайно влияние и до през днешния ден.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР