Паметниците на социализма у нас винаги са повод за скандал

...
Паметниците на социализма у нас винаги са повод за скандал
Коментари Харесай

Време ли е да се разделим със съветските паметници у нас?

Паметниците на социализма у нас постоянно са мотив за скандал в обществото. За едни те са памет, а за други – минало, изгубило смисъла си. Да останат или да бъдат демонтирани е въпросът?

 
Хайде да вземем за образец така наречен МОЧА в София. Този монумент, с изключение на спорове, в нашето общество нищо друго не е родил последните години и би било добре да има монумент, който събира, а не разделя хората. Имаме задоволително персони в нашата история, които заслужават подобен.
Явор Божанков – ПП-ДБ
Тези, които желаят да не разрешават са директни наследници на остарялата комсомолска и комунистическа номенклатура.
Александър Симов – Българска социалистическа партия
- Ако бъде демонтиран паметникът, какво ще извършите? - Просто няма къде да дойда да се поклоня за паметта на татко ми. Той до момента в който беше жив и на 90 години идваше тук и споделяше, че това го окриля да живее още. Те се покланят на тези окупанти.
украинка

Комунизмът е разгласен за незаконен от 38-ото Народно заседание. Според групата на ГЕРБ-СДС този текст би трябвало да участва като надпис върху всяка държавна институция. А паметниците на режима – отстранени от обществените места и преместени в музея на социалистическото изкуство. Подобно предложение имат и коалиция „ Продължаваме Промяната-Демократична България “.

 
Никой не желае те да бъдат унищожавани, а да се добави осведомителна табела, с цел да знаят всички, в това число младежите, че комунистическия режим е разгласен за незаконен със закон в България.
Явор Божанков – ПП-ДБ

След като паметниците бъдат демонтирани от основните места в страната, те да бъдат сложени в музея на социалистическото изкуство, при всички останали, оферират двете обединения.

Йоана Георгиева: Тук се съхраняват останките на социализма в България, това е домът на над 70 монумента, които след 1989г. не намират място във видните точки в градовете в страната.

Музеят на социалистическото изкуство е място, което привлича и много чужди туристи,  за да се пренесат във време, в което в никакъв случай не са живели. Един от тях е французинът Адел.

 
Интересно е да видиш въздействието на руския съюз в съвременна Европа. И да видиш главните фигури на руския съюз. Това е нещо друго, това не можеш да го видиш във Франция.
Адел – френски екскурзиант

Ще докара ли обаче до нови спорове премахването на монументи и слагането на табели? (анкета)

Изключително доста ми се желае да има подобен надпис - комунистическият режим е разгласен за незаконен - да съществува на всички места в страната. Но като цяло мисля, че имаме голям проблем с възприемането на комунистическия режим за незаконен и че слагането на надпис върху всяка една постройка няма да помогне на обществото, в което се намираме.

Мисля, че това ще докара до доста спорове в обществото, не мисля че това е добра концепция.

Всеки един монумент, както и преди време, още от дълбоката история, е добре да се резервира и един тип история. За хубаво или неприятно би трябвало да се помни.

За социалистическите знаци има един прекрасен музей до КАТ мисля, че там им е мястото.

Не, не считам, че е незаконен, тъй като имаше опция за всичките да работят, да учат, да творят.

 

А до момента в който хората решат непознати или наши са социалистическите монументи импортираните оферти в Народното събрание за тяхното унищожаване следва да бъде подложено на гласоподаване.

За Euronews Bulgaria Йоана Георгиева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР