Паметникът на Асеневци във Велико Търново се руши и има

...
Паметникът на Асеневци във Велико Търново се руши и има
Коментари Харесай

Паметникът на Асеневци се руши

Паметникът на Асеневци във Велико Търново се разрушава и има заплаха да рухне, алармираха консуматори във Facebook. Проверка на " По света и у нас " откри, че по монумента в действителност има цепнатини и корозии, само че няма заплаха той да рухне. Внушителният монумент на Асен и Петър се намира в центъра на града и дружно с крепостта Царевец и църквата „ Свети 40 мъченици " е измежду знаковите културни-исторически обекти в града.

Паметникът „ Асеневци " е повдигнат през 1985 година, в чест на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Специалисти споделят, че фактически, по него има цепнатини и корозии, само че са безапелационни, че паметникът няма да рухне.
Ганчо Карабаджаков, заместник-кмет Община Велико Търново: Имаше проблем с пространството към паметника, там са подредени павета, има отводнителни шахти, които бяха от времето амортизирани, оправиха ги от ВиК, казусът е отхвърлен. Мартин Митев, дирекция „ Култура " община В.Търново: Все отново са минали 30 години. За тях всеки един материал, без значение дали е камък, метал, той предстои на атмосферните въздействия, той корозира с времето. Като цяло не можем да приказваме за съществени проблеми по паметника.
Автор на паметника е известният български ваятел Крум Дамянов.

От Общината са го уведомили за положението на монумента и до дни той ще дойде с представители на техническия екип на място.
Ганчо Карабаджаков, заместник- кмет на Велико Търново: Той ще пристигна тези дни и ще огледа, с цел да види дали има някакъв проблем, който допуска някаква интервенция!
Във Велико Търново и околните села има над 500 монументи, релефи, бюстове и паметни плочи. Комисия обследва положението им и издава наставления, в случай че се постановат поправки и реконструкции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР