Паметник на Джеферсън Дейвис беше съборен снощи в Ричмънд, щата

...
Паметник на Джеферсън Дейвис беше съборен снощи в Ричмънд, щата
Коментари Харесай

Паметник на Джеферсън Дейвис бе съборен в Ричмънд, Вирджиния

Паметник на Джеферсън Дейвис беше съборен нощес в Ричмънд, щата Вирджиния, съобщи Асошиейтед прес.

Паметникът на президента на южняшката Конфедерация от времето на Гражданската война е бил съборен малко преди 23 ч. локално време нощес и се намира на земята на кръстовище в града. На място е пристигнала локалната полиция.

Ричмънд е бил столицата на южняшката Конфедерация.

В Портсмут, щата Ню Хемпшър, протестиращи "обезглавиха ", а по-късно събориха четири скулптури, които са били част от паметник на Конфедерацията. Тълпата била недоволна от решението на градската администрация да отсрочи датата за пренасяне на тази скулптурна група. Според локални медии през това време други протестиращи танцували на улицата под звуците на духов оркестър.

Във вторник протестиращи в Ричмънд събориха монумент на Христофор Колумб, възпламениха го и го изхвърлиха в езеро.

Междувременно ръководителят на долната камара на американския конгрес Нанси Пелоси изиска премахването от постройката на институцията на 11 скулптури, свързани с Конфедерацията от времената на Гражданската война.

"Монументи на мъже, които са защитавали жестокостта и варварството за реализиране на напълно расистки цели са гротескни пред идеалите на Американската народна власт и независимост ", стимулира се Пелоси, представена от Франс прес.

Сред въпросните скулптури са тези на Джеферсън Дейвис, заместника му Александър Стивънс и военачалник Робърт Лий. В рамките на гражданската война през XIX век те се борят за обособяване на южните щати и опазване на робството в тях.

По-рано американският президент Доналд Тръмп разгласи, че няма по какъв начин даже да обмисли промяна на имената на военни бази, кръстени на фигури от Конфедерацията. Според него това би било обидно за армията.

Същевременно Тръмп разгласи, че ще възобнови предизборните си манифестации напълно скоро. Първият ще бъде в Тулса, Оклахома.

Ройтерс отбелязва, че рейтингът на американския президент, който търси преизбиране през ноември, е понижен поради реакцията му при рецесията с ковид. Тръмп не стопира да е песимистичен за заплахата от Ковид-19, който лиши живота на над 112 000 души в Съединените щати - най-високият брой умряли от болестта в света.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР