Паметник-чешма в знак на уважение към съгражданина на врачани Людмил

...
Паметник-чешма в знак на уважение към съгражданина на врачани Людмил
Коментари Харесай

Врачани ще градят паметник-чешма на режисьора Людмил Кирков

Паметник-чешма в символ на почитание към съгражданина на врачани Людмил Кирков ще бъде построена в градинката пред Дома на техниката. Неин създател ще бъде скулпторът Милен Каменов.
Инициативата е във връзка 85-тата годишнина от рождението на създателя и бе обявена през днешния ден от кмета Калин Каменов на брифинг в общината. “Искаме децата и внуците ни да познават този незабравим създател на българското кино ", сподели кметът пред публицисти.
Идеята е паметникът да бъде открит за 24 май 2019 година Инициативният комитет е с ръководител артиста Филип Трифонов, един от обичаните от режисьора Людмил Кирков създатели, участник във знаковите за цяло потомство български филми " Момчето си отива ", " Оркестър без име ". Паметникът ще съставлява барелеф с лика на режисьора в горната си част, несъмнено е място за бележити дати от биографията на създателя, а кино лента ще продължава върху паважа пред монумента. Кинолентата ще бъде осветена от дребни лампи и по този начин резултата от атракцията ще се ускорява вечер. Чешмата ще бъде на две равнища – за възрастни и деца, посочи Милен Велчев, а филмографията на създателя ще може да се види на гърба на паметника.
30 хиляди лв. е сумата, нужна за построяването на паметника-чешма. " Открита е набирателна сметка за подаяние ", сподели кметът Каменов и добави, че е дълг на врачани да запазят родовата си памет и да покажат любовта си към неповторимото българско кино, чиито създател бе Людмил Кирков. “ Всички ние виждаме остаряла Враца в неговите ленти и си спомняме детството “.
Предвидено е от 10-16 декември във Враца да има безвъзмездни прожекции на филми на режисьора, на които ще бъдат поканени креативните екипи, снимали творбите. Прожекциите ще бъдат в обновената Градска концертна зала. Актьорът Филип Трифонов е удостоверил присъединяване си на 1, 11 и 14 декември за срещите със фенове. На 14 декември, когато е рождената дата на Л.Кирков, ще бъде показан кино лентата “ Момчето си отива “, на 15 декември – “Оркестър без име “.
Първата копка за паметника-чешма е планувана за 1 ноември – Денят на Народните будители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР