Наскоро стана ясно, че при чиста инсталация на Windows 11

...
Наскоро стана ясно, че при чиста инсталация на Windows 11
Коментари Харесай

Как да предотвратите криптирането на дисковете ви по време на инсталация на Windows 11

Наскоро стана ясно, че при чиста апаратура на Windows 11 операционната система може автоматизирано да криптира дисковете ви без ваше познание и единодушие. Това се отнася освен за систематичния диск, само че и за всички останали дискове. И това изобретение визира както версиите Pro, по този начин и Home.

Защо това е проблем?

Работата е там, че в процеса на първична апаратура това не се загатва и потребителите могат да изгубят данни, когато открият, че не разполагат с ключовете за декриптиране след инсталиране на Windows.

Накратко, казусът е, че Microsoft не дава опция на потребителите да решат дали желаят да криптират дисковете си, или най-малко да ги предизвести за това. Въпреки че информацията за автоматизираното криптиране се появи едвам тази седмица, Microsoft безшумно разгласи смяната като част от Build 25905 през юли 2023 година.

В тази публикация ще разгледаме два метода, които ще ви оказват помощ да се уверите, че новата апаратура на Windows 11 няма да криптира автоматизирано дисковете ви.

Метод 1: Деактивиране на криптирането в систематичния указател на Windows

След стартовия звуков сигнал Windows 11 ще ви подкани да изберете страна или район. В този миг би трябвало да отворите редактора на систематичния указател и да кажете на операционната система да не криптира дисковете ви. За да извършите това, следвайте стъпките по-долу:

1. Изпълнете бързата клавишна композиция Shift + F10 (или Shift + Fn + F10) с цел да отворите командния ред, след което въведете:

regedit

2. След това натиснете Enter. Това ще започва редактора на систематичния указател.

3. Навигирайте до пътя:

ComputerHKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetBitLocker

4. Щракнете с десния бутон на мишката върху ключа (папката) BitLocker.

5. Изберете „ Създаване “ > „ DWORD параметър “ (32 бита) и го преименувайте на:

PreventDeviceEncryption

6. Отворете основаната конфигурация и променете цената от 0 на 1.

7. Затворете редактора на систематичния указател и командния ред, след което продължете процеса на конфигурация на Windows както нормално.

За да тествате криптирането на диска, стартирайте команден ред като админ и въведете:

manage-bde -status

. Командният ред ще върне лист с вашите дискове, а в полето „ Conversation Status/Състояние на конвертирането “ би трябвало да се изпише „ Fully decrypted/Напълно декриптирано “.

Метод 2: Модифициране на облика на Windows 11

Ако търсите по-удобно или непрекъснато решение, да вземем за пример в случай че би трябвало да внедрите Windows 11 на няколко машини, тогава модифицирането на облика на Windows 11 е най-хубавият вид, който ще ви спести време. Приложение от трета страна, наречено Rufus може да ви помогне в това.

Изтеглете Rufus от тук. Изтеглете облика на Windows 11 от формалния уеб страница на Microsoft или като употребявате Media Creation Tool. Включете USB паметта, изберете облика и щракнете върху „ Старт “. Rufus ще ви подкани да изберете няколко настройки, с цел да подобрите работата на потребителя. Необходима ви е опцията в най-долната част, наречена „ Disable automatic BitLocker device encryption “ (Деактивиране на автоматизираното криптиране на устройствата с BitLocker). След като основаването на носителя завърши, инсталирайте Windows 11 по нормалния метод.

Имайте поради, че деактивирането на автоматизираното криптиране на устройствата няма да ви попречи да употребявате BitLocker в бъдеще.

Следвайки тези елементарни стъпки, ще можете да предотвратите автоматизираното криптиране на дисковете си при инсталирането на Windows 11 и да избегнете евентуални проблеми с достъпа до данните си в бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР