Паметна плоча за щаба на Втора българска армия през Балканската

...
Паметна плоча за щаба на Втора българска армия през Балканската
Коментари Харесай

Паметна плоча откриха в Свиленград

Паметна плоча за щаба на Втора българска войска през Балканската война откриха в Свиленград, като част от празничните прояви за 110 –годишнината от освобождението на града. Мраморният надпис е подложен на постройката на Общинската библиотека. На това място през 1912 година е бил конакът и в него е бил ситуиран щабът на освободителите на Свиленград с главнокомандващ военачалник Никола Иванов.

Инициативата за паметната плоча е на общинската конструкция на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса. „ Най-доброто място за този незабравим знак е тъкмо тук, до паметника на ген. Никола Иванов ”, означи на церемонията по откриването ръководителят на локалната организация Петър Марков.

Слово за живота и делото на ген. Никола Иванов показа известният историк Димитър Гилев. Той дефинира ген. Иванов, като „ татко на българската войска, един от основателите на непобедимата българска войска, пред която европейски страни смъкват флагове в символ на респект “. И прикани да не оставяме на давност героите си, а младежите да възпитаваме в свободолюбие.

Щабът на Втора войска с пълководец ген. Никола Иванов е образуван при започване на мобилизацията на 17 септември 1912 година в Пловдив. На 26 септември щабът се реалокира в Търново Сеймен (Симеоновград). В първия ден на Балканската война на 5 октомври ген. Иванов съпровожда главнокомандващия цар Фердинанд, помощник-главнокомандващия ген. Михаил Савов и част от офицерите от Главната квартира до височините край с. Бисер, откъдето следят настъплението на българските войски и завладяването на Свиленград. На 10 октомври щабът се реалокира в Свиленград и остава тук до края на февруари 1913 година Стратегическото решение за офанзивата на Одринската цитадела е взето и квалифицирано в Свиленград. За това на 9 декември 1912 година тук се събира специфична комисия под председателството на ген. Иванов и с членове ген. Георги Вазов, ген. Степан Степанович - пълководец на Втора сръбска войска, ген. Пантелей Цонев, ген. Симеон Янков и други офицери. Извършената в Свиленград щабна оперативна подготовка е здравият пиедестал, който обезпечава сполучливия излаз на офанзивата на Одринската цитадела на 13 март 1913 г.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР