Паметна плоча на писателя Иван Коларов бе открита днес в

...
Паметна плоча на писателя Иван Коларов бе открита днес в
Коментари Харесай

Паметна плоча на писателя Иван Коларов бе открита днес в село Обретеник

Паметна плоча на писателя Иван Коларов бе открита през днешния ден в село Обретеник, община Борово. Тя е с размери 60 x 40 см., а самодейността за нейното слагане е на Конфедерацията на българските писатели – клон Бяла и на другари на родения в русенското село стихотворец, сатирик, преводач и етнограф. На събитието участва и заместител регионалният шеф на Русе Георги Георгиев. Той дружно с Павлина Петкова, другарка на Иван Коларов, откриха възпоменателната плоча. „ Определено неговият нюх за езика, богатото му и многообразно творчество, както и редицата публични начинания, в които взе участие, а и които той основава, му отреждат почтено място измежду знаковите персони, с които районът ни се гордее. Неговите гений, престиж и известност го трансформират в образец за доста младежи. И в действителност той съумява да увлече младежи освен от региона, само че и от цялата страна по хубостта на родния език, мерената тирада и изкуството на превода “, сподели в обръщението си Георгиев, съгласно който Иван Коларов ще бъде запомнен като знак на човечност, мъдрост и невзискателност. „ Паметта на огромни персони като Иван Коларов би трябвало да бъде съхранена и предадена на поколенията, с цел да служи като пример на прогресивно мислене. Той съумява да потвърди, че смелите хрумвания постоянно намират своето приложение, без значение от компликациите на времената, в които се прави опит да бъдат осъществени “, добави заместител регионалният шеф. Той беше безапелационен, че Областната администрация ще продължи да поддържа прояви, ориентирани към грамотността, развиването и изявата на креативния гений.

Събитието, което беше проведено от локалното читалище „ Христо Ботев – 1928 “, включваше и богата културна стратегия. Неразделна част от нея беше представянето на презентация, отдадена на поета-земляк. Тя бе готова от Тодор Билчев и Иван Зартов. Своите спомените от другарството си в Иван Коларов описаха Павлина Петкова, Цанка Илиева, както и Йордан Палежев.

През целия си живот Иван Коларов остава обвързван с региона на Бяла. Първите си стихотворения написа като възпитаник. Член и основател е на Съюза на публицистите, Съюза на преводачите, Клуба за публичност и народна власт, Дружеството на писателите сатирици. Бил е и дълготраен редактор в БНР и в Българска национална телевизия. Също по този начин е бил и редактор в Центъра на национално творчество в сп. „ Художествена самоинициатива ” и „ Естрада ”. Негово дело е дългогодишното битие на литературния кръжок „ Пейо Яворов ”, на литературния кабинет „ Иван Вазов ”. Участва и в инициативния комитет за създаване на „ Дом на хумора и сатирата ” в Габрово. Автор е на над 30 книги. Носител е на звание „ Академико бенемерито “ (Академия „ Гулиелмо Маркони “ – Рим, 1983). Негови произведения са оповестени на украински, словенски, сръбски, гръцки, турски, италиански, френски съветски езици, както и на есперанто.

Заедно със брачната половинка си Невена провежда една от първите в страната селски художествени галерии. През 1986 година те подаряват на Обретеник богата сбирка живопис, графика, дребна пластика и карикатури за картинна изложба. Сред тях са 74 художествени произведения на известни български художници – Борис Димовски, Доньо Донев, Александър Поплилов, Георги Павлов – Павлето, русенските художници Димитър Станчев, Николай Русчуклиев и други По времето на днешната самодейност гостите имаха опцията да прегледат и галерията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР