Пълно изключване на червеното месо и задължително, ако искате да

...
Пълно изключване на червеното месо и задължително, ако искате да
Коментари Харесай

Диетата за дълголетие на д-р Уолтър Лонго: 5 дни пости на всеки няколко месеца, но може малко черен шоколад

Пълно изключване на аленото месо и наложително, в случай че желаете да доживеете до 100 години, освен това в положително здраве. Но пък в случай че ви се яде шоколад, не се чувствайте отговорни, просто се уверете, че е черен. Това са измежду главните правила в най-модерната диета за дългоденствие, съгласно Daily Mail. Авторите на тази научно обоснована диета също поучават да се храните в границите на 11-12 часа денем, а през останалото време – нищо друго с изключение на вода.

Те предлагат на хората със здравословни проблеми да гладуват 5 дни на всеки няколко месеца. Периодите на недояждане усилват аутофагията, методът на тялото да почиства повредените кафези и регенерира тъканите. Постите също по този начин ускоряват метаболизма или другояче казано скоростта, с която тялото изгаря калории. Гладуването също по този начин забавя имуносупресията – това е естественият спад на имунната функционалност, който идва с възрастта.

Американски откриватели от Университета на Южна Каролина са анализирали стотици диетични проучвания през последното десетилетие в търсене на тази диета, която усилва възможностите за дълъг живот в положително здраве. Те споделят, че основна част от здравословното хранене са бобовите растения, пълнозърнестите храни, зеленчуците и многото ядки и зехтин. Понякога се позволява риба и малко пилешко месо. Обработените и червени меса са изцяло неразрешени, а захарта и рафинираните зърнени храни като бял самун, тестени произведения и зърнени храни са строго лимитирани.
Спазването на тази диета забавя стареенето и понижава риска от свързани болести, в това число диабет, рак, сърдечно-съдови болести, настояват създателите на проучването. Водещият откривател доктор Уолтър Лонго, специалист в региона на стареенето и науките за живота, акцентира, че това не са диетични ограничавания, ориентирани само към загуба на тегло. Те са ориентирани към закъснение на стареенето на клетките, понижаване на риска от болести и възстановяване на здравето на възрастните хора. Проучването, което включва и специалиста по стареенето професор Розалин Андерсън от Университета на Уисконсин, е оповестено в списание Cell.

Има задоволително доказателства, че тези хранителни модели предизвикват вярното действие на клетките в доста случаи, предотвратяват затлъстяването, канцерогенните диагнози и захарния диабет.

След изследване на разнообразни диети, специалистите от Националната здравна работа (NHS) стигнаха до заключението, че идеалният вид е да се употребяват умерени или високи количества въглехидрати, които съставляват към половината от дневния банкет на калории. Диетата би трябвало да включва ниско (15%), само че задоволително наличие на протеини, основно от растителни източници, съставляващи към една десета от дневната диета. Една трета от калориите би трябвало да идват от растителни мазнини. Допуска се малко количество захар и рафинирани зърнени храни.

Изследователите означават, че диетата за дългоденствие е сходна на средиземноморската диета, основана на растителни храни и риба. Че работи е потвърдено от огромен брой столетници в области като Сардиния, Италия; Окинава, Япония и Лома Линда, Калифорния. Към това учените в този момент прибавят нуждата от ограничение на часовете на хранене и нуждата от недояждане. Новите им рекомендации би трябвало да бъдат тествани върху 500 доброволци.

Екипът на доктор Лонго предизвестява, че диетата може да не е за всеки. Необходимо е да се вземат поради възрастта, здравето и генетиката на хората. Например тези над 65 години се нуждаят от повече протеин заради загуба на тегло. Съветът на учените е, че преди да стартират нова диета, хората би трябвало да се съветват с доктор и последователно да вършат промени и да ги поддържат непрекъснато, тъй като битката със стареенето се води до края на живота.

Според Националната здравна работа на Англия диетичната рецепта за дългоденствие е следната:

– Най-малко 5 порции разнообразни плодове и зеленчуци дневно – пресни, замразени, сушени и консервирани.
– Включване в диетата на картофи, самун, ориз, тестени произведения или други нишестени въглехидрати, само че пълнозърнести.
– 30 грама фибри дневно. Това се равнява на: 5 порции плодове и зеленчуци, 2 пълнозърнести бисквитки, 2 дебели филийки пълнозърнест самун, огромен печен картоф с кожа.
– Млечни артикули или техни еквиваленти, като нискомаслени и нискозахарни соеви питиета.
– Бобови растения, яйца, месо и други протеини в лимитирани количества, в това число 2 порции риба всяка седмица, едната от които е мазна.
– Ненаситени мазнини и закуски в дребни количества.
– 6-8 чаши вода дневно.
– Възрастните би трябвало да употребяват по-малко от 6 грама, 20 грама наситени мазнини дневно за дамите и 30 грама за мъжете.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР