Пълна зала и усмивки посрещна журналистката Галя Щърбева във Варна

...
Пълна зала и усмивки посрещна журналистката Галя Щърбева във Варна
Коментари Харесай

Галя Щърбева представи във Варна книгата си ,,Да хванеш гората’’

Пълна зала и усмивки посрещна журналистката Галя Щърбева във Варна по случай представянето на книгата-пътеводител,,Да хванеш гората‘‘. Присъстваха и някои от най-известните нейни герои, които взеха присъединяване, като описаха за пътя, който са избрали - живот на село. Разказаха се и неразказни истории по пътя на приключенията из българските села, с които се е срещнала авторката. Събитието стартира с лотария - бутилка вино от винарна, чийто притежател Анатоли Ангелов е част от героите на Галя Щърбева.

Да хванеш гората не е просто израз, а положение, показа Галя Щърбева. Тя описа, че концепцията за книгата,,Да хванеш гората‘‘ е пристигнала напълно непринудено.

,,Всъщност предаването започва като графа преди 5 година, а от 3 година към този момент независимо. Точно преди този момент предаване водих едно публицистично предаване по Народоосвободителна въстаническа армия ТВ, споделяше се,,Комбина‘‘ със ужасно доста посетители от разнообразни сфери. Още до момента в който водих това предаване, си дадох сметка за доста неща. Изводът ми беше, че аз съм мощна в това да описвам истории на хора, които одобрявам. Въпреки, че го върших с готовност, търсих нещо, което носи по-голямо наслаждение. Така започнах да фотографирам забавни истории. Първата беше за една Мис България, родена на жълтите павета, която отива в едно село и стартира да гледа животни. Това беше преди 5 година - тогава не беше съвременно да отидеш на село. Тя ми сподели за други нейни другари, които са напуснали София и са отишли в провинцията, описа ми техните истории. Реших да фотографирам и тях и в един миг по този начин се завъртя колелото. Седнахме с сътрудниците и си казахме, че това си е графа. Кръстихме ме я,,Да хванеш гората‘‘. Има нещо забавно, което осъзнах след години. Баща ми, доста преди да се роди концепцията за предаването, беше подарил на майка ми туристически обувки с една записка вътре -,,време е да хващаш гората‘‘.  Галя Щърбева се пошегува, че тя към този момент е хванала гората, защото се е трансформирала в нейна специалност.,,Аз непрекъснато съм на път на тези прелестни места. Заедно с Петко (съпруга ѝ) сме разкрили неподозирани кътчета, към този момент сме обиколили цяла България, съвсем няма част, която да не сме опознали. Ако не беше това предаване, нямаше да знам в кака прелестна страна живея‘‘.

,,Много хора ме питаха къде се намират тези места или какво забавно има в избран регион. Така ми пристигна концепцията, че всичко това може да е налично под формата на пътеводител‘‘. Да посетиш тези места и да се запознаеш с героите, да приказваш с тях и станеш част от преживяването‘‘.

,,Общото сред всички герои на,,Да хванеш гората‘‘ е, че има една доста вдъхновяваща полуда в очите им, тъй като това не са просто хора отишли да живеят на село с егоистична мисъл - те желаят да основават, да прибавят стойност на живота в тези места‘‘. Като образец Щърбева даде хората в планинските региони. „ Те са привикнали да разчитат един на различен, да си оказват помощ, защото оцеляват на по- сложни условия‘‘.

Участие взеха и други герои на Галя Щърбева, измежду които Сергей и Мария, избрали за собствен дом село Маджарово. Дарина Родиновапък показа своето семейство, което създава най-лютата българска чушка - нов вид, която съществува единствено в тяхната плантация в село Страшимирово и е измислена от нейния брачен партньор.  Книгата,,Да хванеш гората‘‘ ще има и продължение, обещаГаля Щърбева.

По материала работи Ева Иванова - стажант-репортер в Дарик.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР