Пълна лудница цари около автогара Родопи, където в момента кипи

...
Пълна лудница цари около автогара Родопи, където в момента кипи
Коментари Харесай

Пешеходците лавират между багери и автобуси на автогара Род...

Пълна лудница царува към автогара „ Родопи ”, където сега кипи офанзивата по строителство на пробива под жп ареала. Пешеходците  се провират сред рейсовете, багерите и камионите, въпреки че, преди да  разкопаят пътното платно на ул. „ Димитър Талев ” и да затворят региона, строителите сложиха заграждения и оформиха коридори за  безвредно прекосяване на хората.  

Достъпът на коли до автогарата е неразрешен по ул. „ Кукуш ”, 

където може да се влезе единствено на паркинга на „ Била ”, и откъм ул. „ Димитър Талев ”, съвсем незабавно след бензиностанцията.



Целият авто трафик заобикаля през светофара на ул. „ Димитър Талев ” и бул. „ Македония ”. Затворена е и по-голямата част от ул. „ Даме Груев ”. В  резултат на това  в утринните пикови часове колоните се точат по ул. „ Димитър Талев ” (една от входните артерии от селата) още от Овощарския институт и по бул. „ Македония ” съвсем до Бетонния мост, спирайки на всеки 5 - 10 метра. Движението в " Кючук Париж " и преди беше мощно затруднено, а в този момент тапите се удвоиха.



Паркингът на автогара „ Родопи ” се смалил с една трета. Два от секторите са отстранени, тъй като попадат в зоната на строителния обект. Автобусите идват един след различен по тясната ул. „ Димитър Талев ” и се постанова някои да изчакват, с цел да влязат до оживелите браншове. Пешеходците, минали сред загражденията по коридорите, нямат различен метод, с изключение на да цепят напряко през паркинга на автогарата, лавирайки сред автобусите, което преди строителната атака беше изрично неразрешено. „ Гледаме на четири очи да не блъснем някой, само че е много изнервящо ”, показа пред репортера на „ Марица ” един от водачите.  



Строителите от компания „ Трейс Груп Холд ” са под пара  

в навечерието на зимата и се стараят да употребяват всеки удобен ден, тъй като гонят периоди. С гигантска  пробиваща машина  се копае при пресечката на ул. „ Кукуш ” и „ Димитър Талев ”, върху останалата част от пътя е складирана арматура. До април този сектор от подлеза би трябвало да бъде приключен. 

Едновременно се работи и от  северната страна на Централна гара, където подлезът минава под бул. „ Христо Ботев ” и градинката на колелото, с цел да се свърже с бул. „ Васил Априлов ”. Слизането в подземното оборудване на бул. " Васил Априлов " стартира към СОУ „ Климент Охридски ”.



Дължината на подлеза е 850 метра. Шлицовите стени, които ще държат комплицираната структура, са от бетон и стомана, дебели са 60 см и се вкопават на дълбочина 18 метра. Пробивът е планиран със 7 метра височина. Трасето е необятно близо 24 метра - две платна по две ленти с разграничителна линия по средата и тротоари от двете страни. По цялата дължина на пътя би трябвало да има и спирки на градския превоз.



Успоредно се обновява стоманеният път - общо 11 коловоза.  Само четири от тях до самата постройка на Централна гара са към момента със остарели траверси.


Проектът 
Пробивът под гарата е част от модернизацията и реорганизация на ЖП възел -Пловдив, извършва се по контракт с НКЖИ и е на стойност 89 млн. лв.. Според първичните проекти подземното съоръжение  трябваше да бъде приключено  в края на 2023 година, само че занапред е ясно, че финалът ще се отсрочи за 2024 година Строителите изгубиха доста време в очакване страната и концесионерът да се схванат за терена на бул. „ Христо Ботев ”, където преди време беше Транспортна болница и през който минава бъдещото трасе.

Снимки от Наташа Манева 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР